Pastrarea la rece a alimentelor si bauturilor concomitent cu expunerea lor vizuala este o necesitate pregnanta. Acest lucru se poate realiza numai achizitionand utilele vitrine frigorifice. Practic, nu exista magazine alimentare, cofetarii, baruri, pensiuni sau restaurante unde sa nu fie amplasate aceste dispozitive utile de mentinere la rece a produselor alimentare si a bauturilor alcoolice sau nealcoolice.
Criterii de selectie vitrine frigorifice
In functie de necesitate, alegerea celei mai bune vitrine se va face tinand cont de cateva criteria importante:
Tipul
Dupa modul in care aerul rece este emis exista doua tipuri: cu ventilare fortata sau cu convectie naturala. Primul tip are incorporate in structura ventilatoare care difuzeaza aer rece printre produsele expuse – ca inconvenient la ele este faptul ca usuca produsele daca acestea se mentin un timp mai mare in vitrina. Se intalnesc des in cofetarii si patiserii.
Al doilea tip, cel cu convectie naturala, foloseste un evaporator care ridica aerul cald in timp ce il imprastie pe cel rece peste alimente. Este recomandat pentru carne si produse din carne, peste, mezeluri.
Modelul
Cele mai citite articole
Se intalnesc in comert doua modele de baza: orizontale si verticale. Acestea, la randul lor, pot fi simple, duble, cu mai multe usi sau mini. Varianta orizontala se intalneste la produsele de cofetarie si patiserie, magazinele de carne, fructe si legume. Cea verticala este destinata in mod special bauturilor alcoolice si nealcoolice si se intalneste in baruri, restaurante, pensiuni, hoteluri. Ambele variante pot avea usi care se deschid normal sau care culiseaza. Alegerea oricarei variante depinde de destinatie si necesitate.
Cele mini sunt destinate produselor promotionale carora li se face publicitate. Se pot expune mostre din fiecare produs. Asa cum le este si denumirea, au dimensiuni mici putand fi amplasate pe un mobilier adecvat.
Designul
Conteaza destul de mult pentru atragerea potentialilor cumparatori; geamul vitrinei se recomanda a fi de buna calitate, putin curbat, in niciun caz drept, pentru ca reflexia luminii din tavan sa nu estompeze si vizibilitatea produselor expuse sa fie cat mai clara (o vitrina cu peretii din oglinda este ideala). Rama si rafturile pot si confectionate din metal, aluminiu, PVC sau sticla. Pentru o mai buna luminozitate se recomanda sticla pentru rafturi si rama de culoare neagra – pentru un contrast care sa atraga vizual.
Accesoriile
Se stie ca detaliile fac diferenta, asa ca o accesorizare cat mai moderna si performanta constituie cheia de succes a oricarui produs sau articol, deci si a vitrinei.
La acest capitol se vor avea in vedere urmatoarele aspecte:
- iluminarea interioara – se face prin lampi dispuse pe rafturi, in colturi sau pe pereti;
- termostat- cu rolul de a mentine o temperatura constanta in functie de anotimp;
- decongelare automata – eliminarea ghetii formate in timp fara deconectarea de la sursa de curent electric;
- reglarea umiditatii – pentru ca aerul din interior sa nu fie nici prea uscat nici prea umed;
- evacuarea condensului – extrem de necesara pentru ca geamurile sa nu se abureasca;
- dotarea cu rotite – pentru o mai buna mobilitate a vitrinei si un mod mai eficient de deplasare dintr-un loc in altul.
Acestea ar fi cateva dintre recomandarile de care sa se tina seama atunci cand se doreste achizitionarea de vitrine frigorifice de cea mai buna calitate. La fel de importante sunt si modelele de masini de cuburi de gheata pentru ca nu se stie, niciodata, cand clientul va dori sa isi stinga setea sau sa fuga de canicula cu o bautura rece.