Cum gasesti un evaluator teren si cum te va ajuta acesta in indeplinirea planurilor

Autor: Vornisa Diana

Expertul evaluator teren este acea persoana fizica sau juridica ce poseda experienta necesara, dar si competenta adecvata si care cunoaste si pune in practica in mod corect tehnicile legale pentru a face evaluarea corecta in vederea respectarii Codului Deontologic al Profesiei de Evaluator.

Expertul evaluator poate analiza, poate trage concluzii, poate sa isi foloseasca experienta si cunostintele dobandite pentru a-si multumi clientii din toate punctele de vedere.

Situatii in care este nevoie de serviciile unui evaluator imobiliar

In viata, oamenii sunt pusi in fel si fel de situatii. Spre exemplu, atunci cand solicita un imprumut de la o banca au nevoie de o procedura de evaluare corecta a imobilului sau a terenului cu care se gireaza respectivul imprumut.

Cele mai citite articole

Evaluarea reprezinta estimarea valorii unui bun, iar rezultatul specialistului este notat intr-un raport final. Acest raport poate fi solicitat atat de persoanele fizice, cat si de firme. Evaluatorii autorizati de Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania sunt disponibili si isi ofera serviciile pe site-ul GVA Activ.

Situatiile in care este necesara evaluare teren includ vanzarea sau transferul acestuia catre o alta persoana, garantarea unui credit cu un bun (terenul) sau un imobil, utilizarea terenului ca aport la capitalul social al unei firme in cazul exproprierii. De asemenea, in aceste situatii sunt incluse si reducerea cotei de impozitare asupra cladirilor sau a proprietatilor persoanelor juridice, dar si asigurarea unor bunuri. Sunt situatii in care evaluarea terenului este necesara in cazul unui divort sau al unor probleme legale.

Evaluatorul imobiliar va trage concluzii referitoare la natura, valoarea, utilitatea sau calitatea unei proprietati imobiliare, chiar si a unui teren. Analiza detaliata face ca fiecare expert evaluator sa foloseasca programe de perfectionare profesionala pe tot parcursul vietii. Specializarea se obtine dupa parcurgerea cursurilor si dupa sustinerea examenului de expert evaluator, fiind justificata numai prin legitimatie si cu parafa vizata pe anul in curs.

Experienta evaluatorului autorizat si aplicarea corecta a metodologiei sunt criterii foarte importante care trebuie luate in calcul de catre clienti. Expertii trebuie sa fie cinstiti, capabili sa duca la bun sfarsit o evaluare, sa nu aiba interese personale, sa nu induca in eroare clientii sau sa incalce procedurile legale, sa promoveze si sa pastreze increderea clientilor prin mentinerea unui grad inalt de onestitate si integritate.

Este foarte important ca un evaluator expert ANEVAR sa intocmeasca rapoarte clare, prin care sa transmita calculele si concluziile analizei realizate clientilor care l-au angajat, luand in considerare toate caracteristicile pertinente ale pietei, toate trendurile si tranzactiile comparabile, precum si alte informatii.

Portofoliul companiei GVA Activ include un numar foarte mare de evaluari de terenuri, atat terenuri in dezvoltare, cat si agricole. Aceasta este, poate, cea mai solicitanta activitate, avand in vedere dinamica unei piete in continua schimbare, insa evaluarile de terenuri pentru scopul tranzactionarii sunt caracterizate de o acuratete confirmata intr-un foarte mare procent de clientii firmei.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE