Cum poti creste un copil de unul singur?

Autor: Ziarul Top

Multi dintre adultii de astazi pot depune marturie ca procesul de crestere si de educare a unui copil reprezinta, probabil, cea mai dificila provocare in viata unui om. Situatia devine cu atat mai dificila atunci cand, din varii motive, de acest lucru trebuie sa se ocupe in mod constant un singur parinte, fara ajutorul celuilalt.

Pentru unii, asemenea demers poate parea o sarcina imposibila: cum poti merge la serviciu, cui si unde lasi copilul, cat poti castiga de unul singur astfel incat sa faci fata cheltuielilor? Indiferent de greutati, insa, intotdeauna se gaseste o cale de a-ti atinge scopurile, mai cu seama atunci cand acestea sunt nobile si implica sacrificii pentru binele unei fiinte nevinovate. Urmareste, asadar, randurile de mai jos pentru a descoperi cateva dintre sfaturile celor care au trecut prin asa ceva.

Arata-i dragostea neconditionata, in orice moment.

Oricate carti utile pentru parinti ai citi, oricat de mult vei incerca sa gasesti raspunsuri la intrebari sau sa te pregatesti pentru posibile scenarii, intotdeauna viata te va surprinde si cea mai puternica forta care va tine uniti in fata provocarilor este dragostea. Dincolo de greutati si de cate probleme se aduna zilnic, arata-i copilului tau ca il iubesti neconditionat si ca el este centrul universului tau. In empatia si dorinta sa de a te intelege vei gasi raspuns la orice intrebare si solutie la orice provoare.

Desigur, copilul are nevoie de multe – hrana, imbracaminte, incaltaminte, joaca, interactiune cu prietenii. La un moment dat, toate acestea devin simple firimituri, daca-i va lipsi unicul lucru de care are nevoie in cantitate nelimitata, care il hraneste si il dezvolta armonios: dragostea ta. Nu cea declarativa, ci aceea pe care o simte izvorand cu toata puterea pentru el.

Foloseste organizarea si disciplina ca pe ambele tale maini.

Pentru a putea face fata rutinei zilnice sunt esentiale doua aspecte: organizarea tuturor activitatilor si respectarea unei discipline clare. La o prima vedere, acestea ar putea parea destul de brutale, insa vei constata ca sunt salutare pe termen mediu si lung. Fiecare membru din familie are nevoi si, mai presus de toate, necesita ajutor; lasarea tuturor greutatilor, pana si a celor mai marunte, spre rezolvare doar in sarcina parintelui singur inseamna epuizarea fizica si psihica a acestuia.

Prin urmare, un program zilnic de activitati in care sarcinile facile sa fie repartizate copilului iti va permite, ca parinte unic, sa beneficiezi de exceptare de la unele sarcini – stim ca poate fi greu de implementat, dar aduce eficienta de a-ti gestiona eforturile de fiecare zi. In plus, il responsabilizeaza si pe copil, astfel incat sa nu ajunga sa considere ca orice sarcina se cuvine sa cada exclusiv pe umerii tai.

Ai mare grija la gestionarea resurselor financiare!

Pentru majoritatea parintilor singuri resursele financiare sunt limitate la cel mult un venit din salariu, care trebuie sa acopere toate cheltuielile necesare traiului. Aceasta inseamna ca trebuie sa ai mare grija la cheltuieli, pentru a reusi sa treceti cu bine de fiecare cerinta.

Poate mai accentuat decat in cazul altor categorii de adulti, in cazul parintilor singuri gestionarea banilor este o chestiune de maxima responsabilitate: cheltuielile cu intretinerea si utilitatile, cheltuielile legate de transport, hrana si servicii indispensabile sunt prioritare si suma ramasa trebuie sa fie judicios impartita intre alte categorii de nevoi.

Ingrijeste-te si foloseste-ti atitudinea pozitiva!

Ritmul de viata alert, multitudinea provocarilor sau greutatile inerente vietii de parinte singur nu trebuie sa fie motive pentru pierderea interesului fata de propria persoana. Stilul de viata sanatos, dieta echilibrata si exercitiile fizice sunt necesare pentru a-ti mentine organismul in forma maxima si pentru a putea pastra buna dispozitie in majoritatea timpului. Poti folosi toate acestea in relatia cu cel mic: pregatiti masa, faceti miscare, aveti grija de voi.

Mintea sanatoasa nu isi poate gasi loc decat intr-un corp sanatos si doar un astfel de parinte este capabil sa depaseasca provocarile legate de cresterea si educarea copilului, dar si provocarile vietii profesionale.

„E nevoie de un sat intreg pentru a creste un copil”, spunea un proverb, iar intelepciunea vine dintr-o realitate cat se poate de transparent prezentata: cresterea si educarea unui viitor adult reprezinta un complex de activitati care necesita timp, rabdare, pregatire si efort constant. De aceea, parintii singuri sunt super eroii zilelor noastre, caci reusesc, in toata nebunia care-i inconjoara, sa gaseasca echilibrul si energia necesare pentru a merge mai departe invingatori.

ARTICOLE RELEVANTE