Cum poti preveni cele mai frecvente afectiuni ale batranetii

Autor: Ziarul Top

Odata cu inaintarea in varsta, in organism apar modificari ce favorizeaza unele afectiuni. Tocmai de aceea, varsta inaintata este inclusa in lista factorilor de risc pentru numeroase boli, adesea cronice. Desi imbatranirea este un proces natural, efectele sale negative in organism pot fi incetinite sau prevenite. In principal, stilul de viata este cel care face diferenta intre o batranete dificila si una usoara. De fapt, obiceiurile sanatoase respectate pe termen lung te pot face sa te simti in forma la o varsta inaintata. Afla care sunt cele mai comune afectiuni ale batranetii si cum le poti preveni intr-un mod eficient. 

Afectiuni frecvente la varstnici

Desi pot aparea numeroase afectiuni la batranete, cele mai frecvent intalnite la aceasta categorie de pacienti sunt:

Boli cardiovasculare

Deteriorarea inimii si peretilor vasculari odata cu inaintarea in varsta favorizeaza dezvoltarea hipertensiunii arteriale, aterosclerozei, aritmiilor, insuficientei cardiace. Acestea cresc riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Atunci cand asociaza si alti factori de risc, cum ar fi obezitatea, fumatul sau consumul de alcool, riscul cardiovascular creste. 

Obezitatea 

Conform Eurostat, 20% din populatia varstnica (peste 65 de ani) din Europa se confrunta cu obezitatea. Obezitatea se defineste ca fiind un indice de masa corporala mai mare sau egal cu 30 kg/m² – raportul dintre greutate si patratul inaltimii. Obezitatea se asociaza la randul sau cu risc ridicat pentru boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2, cancer si afectiuni articulare. 

Diabet zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 2 apare atunci cand organismul nu mai poate scadea nivelul glicemiei din sange, aceasta avand o valoare pe nemancate mai mare de 126 mg/dl. Valorile ridicate ale glicemiei provoaca, insa, complicatii cardiovasculare, afectarea retinei, rinichilor si a sistemului nervos. 

Osteoporoza 

Osteoporoza este caracterizata de demineralizarea osoasa, ceea ce predispune oasele la fracturi. Astfel, afectiunea poate crea dificultati de mobilitate si o calitate scazuta a vietii. 

Afectiuni respiratorii

Persoanele varstnice se confrunta mai frecvent cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), infectii respiratorii (gripa, pneumonie) si astm. Infectiile respiratorii asociaza si un risc ridicat de complicatii, varstnicii fiind o grupa de risc.

Fracturile

La batranete, cazaturile sunt mai frecvente, iar oasele sunt mai predispuse la fracturi, care se vindeca dificil. 

Alte afectiuni

Si alte afectiuni sunt frecvente la batranete, printre care se numara:

  • Sarcopenia – topirea masei musculare si diminuarea fortei. 
  • Depresia – tulburare psiho-emotionala caracterizata de o stare profunda de tristete, ganduri negative si diminuarea interesului pentru orice tip de activitate. La batranete, singuratatea este o cauza a depresiei. 
  • Afectiuni dentare – varstnicii se confrunta cu probleme ale danturii, in special pierderea dintilor si afectiuni gingivale.
  • Dementa – afectiune psihiatrica ce este caracterizata de diminuarea cognitiei si pierderi de memorie. Consumul excesiv de alcool este un factor favorizant.
  • Artrita – degenerare si inflamatie la nivelul articulatiilor, ceea ce duce la durere si afectarea mobilitatii.
  • Cancerul – poate afecta orice tesut sau organ, boala cauzand dezvoltarea de mase tumorale cu risc de metastazare (raspandire in alte organe). 

Metode de preventie

Din fericire, exista o serie de masuri care pot fi adoptate pentru a scadea cat mai mult riscul de a dezvolta aceste afectiuni la batranete. 

  • Mananca sanatos – asigura-te ca ai un consum crescut de legume intens colorate, fructe, leguminoase boabe, cereale integrale. Opteaza pentru carnea slaba in detrimentul celei grase. Inlocuieste grasimile saturate (unt, untura) cu uleiuri vegetale extravirgine (de masline, de in). Consuma mai des peste, inclusiv peste gras, bogat in acizi grasi Omega-3. Alege lactatele semidegresate si degresate.
  • Evita consumul excesiv de alcool – femeile trebuie sa se limiteze la o portie de alcool pe zi, iar barbatii la doua portii. 
  • Evita fumatul activ si pasiv – ia masuri pentru renuntarea la fumat si evita fumatul pasiv.
  • Fa miscare – este indicat sa efectuam minim 30 de minute de miscare zilnica – gimnastica, mers pe jos, gradinarit, dans, urcatul scarilor, inot. De asemenea, exercitiile de forta sunt recomandate la varstnici pentru imbunatatirea fortei musculare. 
  • Vaccineaza-te – deoarece fac parte dintr-o grupa de risc, este indicat ca varstnicii sa se vaccineze anual impotriva gripei, pentru a preveni infectarea si complicatiile acesteia.
  • Evita stresul – petrece timp de calitate, realizand activitati placute (timp cu cei dragi, hobby-uri). Apeleaza la tehnici de relaxare pentru reducerea stresului (yoga, tehnici de respiratie) sau la psiholog. 
  • Mergi la consultatiile de rutina – nu neglija consultatiile anuale de rutina. Ai grija sa efectuezi tot setul de analize si investigatii si nu uita de consultatia stomatologica. Poti opta pentru pachete sau abonamente pentru consultatii – abonamente sanatate.
  • Trateaza afectiunile existente – este nevoie de un management optim al bolilor existente pentru a preveni complicatiile. 

Prin urmare, adopta un stil de viata sanatos si mergi la medic regulat pentru a-ti mentine starea de sanatate. Este important ca masurile privind stilul de viata sa fie luate cat mai timpuriu, deoarece acestea fac diferenta atunci cand sunt respectate pe termen lung.  

Bibliografie:

https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/HLTH_EHIS_BM1E__custom_1771794/default/table?lang=en

ARTICOLE RELEVANTE