Cursurile de chitara iti poti schimba viata pentru ca iti vor asigura armonie

Autor: Vornisa Diana

Persoanele care merg la cursuri de chitara fie ca este vorba de copii, fie ca este vorba despre adulti, au numeroase beneficii in urma acestor activitati. In general, cantatul la un instrument muzical implica o serie de beneficii cognitive importante de care fiecare persoana ar trebui sa se bucure, chiar si cei care nu au ureche muzicala.

Cursuri de chitara – beneficii cognitive

Toti cei care participa la cursuri de chitara constata ca studierea acestui instrument muzical aduce numerose beneficii creierului pentru ca solicita mai multe zone cerebrale simultan – mult mai multe comparativ cu orice alta activitate.

Unele dintre cele mai recente constatari facute de oamenii de stiinta este faptul ca creierul muzicienilor are explozii la nivel de procese cognitive. Aceasta constatare rezulta in urma folosirii echipamentelor moderne de monitorizare a activitatii cerebrale.

Invatarea unui instrument muzical ajuta la imbunatatirea memoriei. Foarte multe studii de specialitate arata ca orele de muzica si cantatul la instrumente stimuleaza creierul si amelioreaza capacitatea de memorare. Cercetarile facute pe prescolari au demonstrat ca acesti copii care sunt inscrisi la cursurile de muzica au abilitati spatio temporale foarte bune in comparatie cu cele pe care le au copii cu alte preocupari. De asemenea cercetarile au constatat ca IQ-ul unui copil sau al unui adult poate sa creasca cu pana la 7 puncte doar prin simpla studiere a instrumentelor muzicale chiar si in scopuri recreative.

Antrenarea perseverentei

Studierea instrumentelor indiferent care ar fi ele implica o investitie foarte importanta de efort si timp. Perseverenta si rabdarea vor fi antrenate intens in cadrul cursurilor de chitara, sau de orice alt instrument si sunt doua calitati de baza care ajuta la obtinerea succesului in viata. Canalizarea creierului in directia aceasta implica perfectionarea acestor atribute importante.

Imbunatatirea coordonarii dintre diferite parti ale corpului este de asemenea un detaliu considerabil. Arta de a canta la diverse instrumente implica si coordonarea desavarsita intre maini si ochi. Parcurgand vizual notele muzicale existente pe portativ, creierul va trebui sa trasforme in subconstient notele in activitati motorii. In tot acest timp vor fi solicitate respiratia, auzul si perceptia ritmului.

Cantatul la un instrument ajuta la aptitudini matematice mai bune. Citirea muzicii implica numaratul notelor si urmarirea unui ritm, acesta fiind cel mai bun exercitiu pentru ca o persoana sa isi imbunatateasca aptitudinile matematice. Chiar si cei care studiaza doar teoria muzicii vor fi mai buni la matematica dupa aceea. Unele studii chiar au scos in evidenta faptul ca sunt studenti de la facultatile de arta care obtin performante mai bune pe materiile stiintelor exacte in comparatie cu tinerii care nu au nicio activitate artistica.

Muzica ajuta la deprinderea unor aptitudini de lectura si intelegere mult mai bune. Conform studiilor publicate de psihologi, copiii care fac cursuri de muzica regulat vor atinge performante superioare de invatare prin comparatie cu cei care nu au deloc preocupari muzicale. Elevii care stiu sa cante la instrumente muzicale sunt mult mai interesati de lectura si retin mai usor informatiile.

ARTICOLE RELEVANTE