De ce au crescut prețurile apartamentelor din București?

Autor: Ziarul Top

Zvonurile alarmiste privind piața imobiliară, care au început să se propage încă din 2018, au avut ca efect scăderea interesului cumpărătorilor și, implicit, a numărului de vânzări. Anul 2019 a trecut însă fără surprizele neplăcute prognozate anterior, dar a fost vizibilă încă din primele luni încetinirea ritmului de creștere pentru prețurile proprietăților rezidențiale. Dacă în ultimele trei luni din 2017 ritmul de creștere anual era de 9%, la începutul lui 2019 acesta scăzuse deja spre 3,5%. Între timp însă piața și-a revenit.

„Piața imobiliară și-a revenit. Toți cei care și-au amânat decizia de achiziția anul trecut au ieșit din nou să caute proprietăți. Am văzut și în portal o creștere a interesului. De asemenea, vânzările au crescut”, a declarat Dorel Niță, Head of Data & Research Imobiliare.ro și coordonatorul platformei Analize Imobiliare, în cadrul emisiunii imoExpert.

Această majorare a fost vizibilă și în datele raportate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În perioada iulie-octombrie, s-a putut observa o creștere cu 11%  a vânzărilor față de anul trecut, fapt ce ne situează la un nivel apropiat de vârful din 2017.

Prețurile au urmat, de asemenea, un trend ascendent, nu doar la nivel național, ci și în Capitală. În trimestrul III, prețul mediu solicitat pentru proprietățile rezidențiale din România s-a apreciat cu 3,2% față de trimestrul anterior. În București, a ajuns la 1.380 de euro pe mp după o creștere cu 5,5% în trei luni.

Doi factori principali au stat la baza acestor majorări în Capitală, mai exact cererea tot mai mare și situația de pe piața imobilelor noi.

Infografic: cererea pentru locuințe noi vs vechi în trimestrul III 2019

„S-a schimbat puțin structura imobilelor, astfel încât în ultimii ani avem o pondere mai mare a imobilelor construite în zone centrale, dorite, care vin cu un preț mai mare”, a explicat Niță, prezent în platoul imoExpert.

Cele mai citite articole

„Ritmul de creștere al prețurilor proprietăților noi a fost mai mare decât cel de pe piața veche. Să nu uităm că aici avem și TVA-ul de 19%”, a completat el.

De altfel, cei interesați să cumpere o locuință nouă în București au avut și de unde alege. Peste 250 de ansambluri rezidențiale, cu cel puțin 20 de apartamente fiecare, se aflau la vânzare în Capitală la finele trimestrului trecut.

Infografic: proiecte rezidențiale la vânzare în trimestrul III 2019

Cele mai multe dintre acestea erau în continuare în construcție. În total, 10.200 de apartamente noi erau disponibile în cadrul acestor proiecte.

Alte 93 de ansambluri cu 3.600 de apartamente se aflau, în aceeași perioadă, la vânzare în județul Ilfov.

Sursa: Imobiliare.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE

extrastyle.ro