De ce unele pietre naturale sunt atat de pretioase?

Autor: Ziarul Top

Exista multe pietre speciale create de natura: rubine, smaralde, safire si mai ales diamante… Semne de statut social si avand o importanta putere de cumparare, multe inele cu diamante sunt bijuterii foarte scumpe. Dar ce face aceste pietre naturale atat de valoroase?

Lungul drum al diamantului de la roca la piatra pretioasa

Pietrele pretioase sunt minerale care, datorita raritatii, frumusetii si durabilitatii lor vreme de milenii, sunt utilizate in mod obisnuit pentru realizarea de bijuterii purtabile. Asta pe langa faptul ca sunt de multe ori si obiecte de colectie extrem de cautate. 

Atunci cand sunt luate din natura, aceste cristale sunt in stare bruta si de-abia dupa ce sunt lustruite si taiate, pot sa fie denumite pietre pretioase.         

Majoritatea pietrelor pretioase sunt formate din substante minerale, adica compusi anorganici. Dar exista pietre pretioase importante de origine organica, precum chihlimbarul, coralul sau perlele. 

Deoarece „pietrele” sunt de obicei compusi anorganici, fiecare piatra pretioasa este o bijuterie, dar nu fiecare bijuterie este o piatra pretioasa.

Cu alte cuvinte, pietrele pretioase sunt toate mineralele si materiale organice pietrificate (fie de origine animala sau vegetala) care, atunci cand sunt lustruite si taiate, au valoare adaugata de piata si pot fi folosite ca podoaba in bijuterii. 

Totusi, exista si minerale care se remarca prin frumusetea lor deosebita, dar care, pentru ca sunt fragile, avand o duritate foarte mica, nu permit operatiuni de taiere si, prin urmare, nu sunt folosite pentru fabricarea de bijuterii sau obiecte decorative, fiind mai degraba expuse in muzee si solicitate de colectionari pe post de flori de mina.                       

Pietre pretioase: caracteristici si clasificare

In lume, exista diferite moduri de clasificare a pietrelor minerale, care tin cont de anumite caracteristici pe care le au aceste materiale pretioase, precum ar fi: compozitia chimica, simetria, forma etc. 

In ceea ce priveste compozitia chimica, diamantele, spre exemplu, sunt alcatuite din carbon (C), in timp ce rubinele si safirele sunt formate din oxid de aluminiu (Al2O3).

Cand vine vorba de simetria cristalelor atomice care formeaza rocile, pietrele pretioase sunt incadrate intr-unul din cele sapte sisteme cristaline:

  • cubic;
  • hexagonal;
  • trigonal;
  • tetragonal;
  • ortorombic;
  • monoclinic;
  • triclinic.

In ceea ce priveste forma vizibila prezentata de o bijuterie, se foloseste termenul de „obicei cristalin”. 

In acest sens, diamantele, care cristalizeaza in sistemul cubic, se gasesc in mod obisnuit sub forma octaedrica. 

In plus, pietrele pretioase se caracterizeaza si prin efectele lor optice specifice, precum ar fi luminozitatea, clivajul, indicele de refractie, daca prezinta sau nu luminiscenta.

Locul din care a fost excavat un minereu influenteaza si el caracteristicile unei pietre pretioase, deoarece poate avea propriile semne care nu se vad in pietre pretioase de aceeasi natura, dar care provin din alte locuri ale lumii.

Doar patru tipuri de pietre pretioase au fost considerate foarte valoroase de catre bijutieri: 

  • rubin;
  • smarald;
  • safir;
  • diamant.

De ce sunt atat de scumpe inelele de logodna cu diamante?

Desi raritatea unei pietre pretioase este un factor important in determinarea valorii sale comerciale, aspectul este aproape intotdeauna cea mai importanta caracteristica a pietrelor pretioase, fiindca trebuie ca sa fie considerate frumoase in momentul in care sunt extrase sau excavate. 

Caracteristicile care fac o bijuterie foarte atractiva sunt urmatoarele:

  • culoarea;
  • stralucirea;
  • fenomenele optice;
  • o incluziune interesanta in interiorul pietrei (o fosila, de exemplu);
  • si, ceva mai rar, forma sa naturala.

Traditia influenteaza si ea in chip decisiv valoarea de piata a unei bijuterii cu diamante, astfel incat diamantul, care nu este totusi una dintre cele mai rare pietre pretioase din natura, este cel mai scump pentru ca este o piesa superba, care nu se demodeaza niciodata.

Si totusi. Ce face un diamant o bijuterie atat de speciala?

Pe langa faptul ca reflecta o stralucire intensa care sare imediat in ochii oamenilor, duritatea diamantului il face un minereu cu totul special. In chimie, aceasta proprietate (duritatea) masoara rezistenta unui material la schimbari definite atunci cand i se aplica o anumita forta. 

Duritatea unui mineral poate fi masurata pe baza scalei Mohs, un tabel cu valori de la 1 la 10. Aici, mineralele se gasesc pe o scara crescatoare ce urca de la talc (1) la diamant (10) si exprima capacitatea unui material de a-l „zgaria” pe celalalt, provocand prejudicii ireparabile.

Diamantul comercial este, asadar, un obiect durabil care poate fi transmis din generatie in generatie fara a-si pierde frumusetea si valoarea. Din, contra, ea poate creste si mai mult pe masura ce trece timpul.

Semnificatiile culorilor pietrelor pretioase alaturate diamantelor in inelele de logodna

  • Rosu – simbolizeaza dragostea, curajul, increderea in sine si temperamentul plin de viata. Exemple: coral, granat, rodolit, rubin si turmalina.
  • Albastru – simbolizeaza pacea, adevarul si tineretea. Exemple: acvamarin, safir albastru, topaz si turcoaz.
  • Verdele – simbolizeaza fericirea, bunatatea, vitalitatea si fertilitatea. Exemple: smarald, peridot si safir verde.
  • Galben – simbolizeaza intelepciunea, fericirea, o dispozitie vesela, increderea in sine si capacitatea de a lua deciziile corecte. Exemple: safir galben si topaz galben.
  • Alb si pietre translucide – simbolizeaza puritatea, fidelitatea, inocenta, armonia perfecta intre suflet si corp, pe langa faptul ca semnifica promisiunea fericirii. Exemple: perle si safir alb.

Daca vrei si tu sa comanzi un inel cu diamant de calitate intr-o montura deosebita intra pe karadiamond.com chiar acum!

ARTICOLE RELEVANTE