Guvernul i-a scutit de amenzi uriase, pentru urmatoarea jumatate de an, pe operatorii de telecom care si-au construit retelele fara autorizatie.
Anuntul a fost facut chiar de ministrul Comunicatiilor, Alexandru Petrescu, la finele sedintei de guvern de vineri, 29 decembrie.
„Pe domeniul comunicatiilor, exista o singura schimbare la OUG 114: suspendarea prevederilor ce sanctioneaza operatorii de telefonie pentru lipsa avizelor. Scutirea va fi valabila pana pe data de 1 septembrie 2019.
OUG 114 a fost o buna ocazie pentru a aprofunda o serie de probleme structurale si de natura sistemica pe care trebuie sa le indreptam. Ele existau deja de 10-15 ani. Poate concomitent gandim cu industria si un pachet simplificat de avizare, astfel incat operatorii sa isi poate obtine mult mai rapid si mai facil aceste documente”, a precizat ministrul Alexandru Petrescu.
Reamintim ca, la finele anului trecut, Guvernul a stabilit, adoptand OUG 114, ca Inspectoratul de Stat in Constructii trebuie sa ii amendeze cu pana la 10% din cifra de afaceri pe operatorii telecom care isi construiesc retelele in mod ilegal.
In acest context, explicatiile sumare oferite vineri de ministrul Petrescu sunt insuficiente pentru a-i lamuri pe romani cu privire la adevaratul motiv pentru care Guvernul a decis, peste noapte, ca operatorii telecom care incalca legea si construiesc fara autorizatie n-ar mai trebui aspru amendati.
Cu alte cuvinte, intrebarea este: de ce la finele lunii decembrie a fost nevoie de adoptarea – in regim de maxima urgenta – a unor noi sanctiuni aspre, iar acum Romania se poate descurca foarte bine, vreme de jumatate de an, fara ca ele sa se aplice?
La fel de greu de inteles este si de ce durata perioadei de gratie – in care operatorii telecom nu vor fi amendati cu procent din cifra de afaceri – a fost stabilita la 6 luni. De ce n-ar fi mai eficienta o perioada de gratie de numai o luna sau una prelungita, care sa dureze un an sau chiar doi? Guvernul n-a oferit, pana la acest moment, nicio explicatie in acest sens.
Tot ceea ce stim este ca, la jumatatea anului trecut, Darius Valcov – pe care multi dintre politicieni il considera adevaratul artizan al OUG 114 – acuza RCD&RDS ca si-ar fi construit ilegal mare parte dintre retele.
„RCS-RDS anul trecut – aceasta companie care nimeni nu stia cat valoreaza – s-a gandit hai sa iesim, desi aveau 153 de milioane de euro capital, atat aveau ei bunurile lor, sa iesim pe piata sa ne evaluam.
La cat s-au evaluat? La patru miliarde de lei, adica de patru ori mai mult. Au iesit pe piata in conditiile in care cei care trebuiau sa cumpere stiau – aceasta companie are dosar penal, chiar atunci au iesit. Administratorii ei, in dosar penal. Intre 30 si 50% dintre retele nu au avize, adica s-au legat prin localitati, a sunat cineva de la DNA au mai sunat din alta parte si s-au rezolvat lucrurile in sensul ca au trecut cu firul.
Fondul de pensii au zis hai sa cumparam actiuni la RDS. Cu cat? 4 miliarde. Patru valoreaza? Cu atat cumparam si noi. Ce s-a intamplat intr-un an? Sase din cele sapte fonduri – minim cinci – au actiuni la RDS, in conditiile in care intr-un an de zile actiunile au scazut cu 25%, adica azi compania nu mai valoreaza patru miliarde, valoreaza trei.
Intr-un an, trendul este sa se duca cu inca 25% in cap, in conditiile in care astazi compania are 1,2 miliarde de euro datorii”, a declarat atunci Darius Valcov, citat de Mediafax.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com