Divortul la notar, posibil doar daca exista intelegere pe acest subiect intre soti

Autor: Ziarul Top

Divortul este un moment foarte greu in viata unui cuplu. Statistic vorbind unul din patru romani ajunge sa divorteze dupa o perioada destul de scurta de la casatorie. Motivele sunt foarte variate, de la celebra nepotrivire de caracter pana la abuzuri si neintelegeri grave in cuplu, probleme financiare care nu pot fi trecute cu vederea. Numai in 2017 am avut peste 31.000 de divorturi, rata divortialitatii a crescut la 1.40 divorturi la mia de locuitori doar in 2017 si tot creste pana in ziua de astazi, de la an la an.

Cand doi soti nu mai pot convietui impreuna se ajunge la divort, pot sa fie implicati si minori, chiar si un partaj. Declararea legala a divortului se poate face la un notar din localitatea unde a fost incheiata casatoria. Procedura de divort e destul de simpla, sotii merg in fata unui notar autorizat si formuleaza cererea de divort, in care sunt stipulate toate conditiile divortului, se fac referinte si la copil, la modul in care se pastreaza legatura intre soti, cum contribuie fiecare la educarea minorului. Cererea va fi insotita de certificate de casatorie, de nastere, de certificatul de nastere pentru copil sau copii, de o procura, daca e cazul, si de buletinele sotilor.

Cele mai citite articole

In 30 de zile sotii pot avea certificatul de divort, asta daca nu se razgandesc intre timp si vor sa mearga pana la capat cu aceasta procedura. Se stabileste clar ce se intampla cu minorul, ce nume vor purta sotii dupa desfacerea casatoriei. Daca sunt implicati si minori si au minim 10 ani va trebui sa existe un interviu fata in fata cu notarul pentru a se stabili unde doreste minorul sa stea si in functie de dorinte sa se discute si cu parintii pentru cea mai buna solutie.

De multe ori, cand nu exista intelegere, se ajunge la tribunal si la un proces destul de anevoios legat de partaj, de stabilirea locului celui mai bun pentru minor, unde sa stea, la mama sau la tata, in functie de ce spune legea si de conditiile sociale si economice avute de catre ambii parinti. Pentru copil trauma e cu atat mai mare cu cat multi parinti ajung pur si simplu sa priveasca minorul ca pe un bun pe care si-l disputa si incearca sa il „castige” cu orice pret.

Notarul poate insa rezolva rapid divortul daca exista intelegere, onorariile pornesc de la 500 lei, cand nu sunt implicati si minori si ajung la peste 700 de lei daca avem si minori in procesul de divort. Este important de stiut ca, in situatia in care sotii se impaca intre timp si renunta la divort onorariul nu se mai restituie, este pierderea sotilor, dar macar vor continua sa formeze un cuplu, si asta e cel mai important.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE