Dupa 71 de ani, Electroaparataj Targoviste ar putea falimenta, din cauza ca muncitorii refuza sa mai lucreze

Autor: Ziarul Top

Dupa mai bine de 7 decenii de activitate, Electroaparataj Targoviste risca sa se inchida din cauza ca angajatii – aflati in greva generala de pe 30 aprilie – refuza sa mai munceasca.

Inca din 19 aprilie Sindicatul Valahia anunta ca salariatii Electroaparataj Targoviste (ELJ) – in jur de 100 la numar – se pregatesc sa declanseze greva generala. Oamenii erau nemultumiti – spunea atunci sindicatul – in principal din cauza ca ar munci pe salariul minim. In consecinta, salariatii solicitau conducerii unitatii cresteri de lefuri si o serie de alte avantaje de care n-ar beneficia in prezent.

Mai exact, potrivit sindicatului Valahia, principalele revendicari ale salariatilor sunt:
– cresterea salariului minim pentru muncitorul calificat cu 20% peste salariul minim la nivel national;
Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

– introducerea unei grile de salarizare cu 6 trepte si implementarea unui Regulament de promovare;
– acordarea alimentatiei de protectie sub forma de carne de pui, pentru lucratorii din hala de productie;
– tichete de masa de 15 lei/zi;
– acordarea unui spor de 15% pentru cei care lucreaza in conditii grele de munca;
– acordarea sporului de vechime in munca intre 5 – 25%
– folosirea fondului social pentru decontarea abonamentelor pentru mijloacele de transport/subventionarea biletelor de odihna si tratament cu 1.400 lei/salariat/an;
– prima Paste/Craciun de 650 lei;

– prima de vacanta – 1.200 lei;
– plati compensatorii in caz de disponibilizare.

Sindicatul Valahia cere aceste majorari in conditiile in care grupul de firme Broadhurst – din care face parte si Electroaparataj – ar fi obtinut in 2018 profit de 8.822.963 lei (cca. 21 milioane de euro) si in consecinta trebuie sa inteleaga ca nici salariatii de la Targoviste nu mai pot munci pe salariul minim.

Ceea ce nu a mentionat sindicatul Valahia este ca, de fapt, in 2017 – ultimul an pentru care raportarile financiare ale Electroaparataj au fost facute publice de Finante – societatea inregistra o pierdere de 1,3 milioane de lei.

Ca sa isi sustina revendicarile, pe 23 aprilie, membrii sindicatului Valahia au organizat o greva de avertimsent, la Targovieste, iar pe 30 aprilie au intrat in greva generala. Sindicatul Valahia a sustinut ca managementul Electroaparataj SA a refuzat orice dialog si, in consecinta, continuarea protestului se justifica.

Pentru a sustine protestul, sindicatul Valahia a aprobat, inca de pe 19 aprilie, folosirea fondului de greva pentru a le plati muncitorilor contravaloarea salariilor, pe durata protestului.

In context, compania Electroaparataj SA Targoviste – care este listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) – si-a informat actionarii cu privire la faptul ca a majorat deja salariile angajatilor si ca nu are resursele financiare necesare acordarii altor avantaje, in prezent.

Mai exact, printr-un anunt postat miercuri pe site-ul BVB, Electroaparataj a transmis ca, „desi a crescut salariile cu 18% in 2018 si cu 7,26% in 2019 si respectiv ca, in aceeasi perioada, bunurile si serviciile furnizate de terti au devenit mai scumpe cu 22,3%, toate platile privind obligatiile salariale au fost facute la zi si nu exista restante la plata taxelor, contributiior sociale, a furnizorilor etc.

Cum insa Electroaparataj S.A. vinde 90% din productie la export, nu poate sa transfere decat o mica parte din aceste cresteri clientilor sai si de aceea nu poate sa sustina alte cresteri salariale in continuare, asa cum solicita Sindicatul Valahia”.

Societatea mai transmite ca nu a avut niciodata relatii tensionate cu angajatii si sustine ca greva este alimentata, de fapt, de sindicatul Valahia, ale carui intentii sunt ostile.

„In ceea ce priveste relatia management – angajati, aceasta a fost una foarte buna si nu au existat tensiuni niciodata.

De cateva luni, insa, Sindicatul Valahia, care nu provine din societate si nu cunoaste problemele specifice, a convins personalul muncitor sa intre in greva, urmand ca pe perioada grevei sa asigure plata zilelor de greva. Practic, a oferit personalului muncitor sansa sa stea acasa, platit din fondul de greva si sa ceara mariri salariale – o oferta greu de refuzat!

Intrucat nu exista o disputa intre management si angajati, iar piata muncii este una foarte concurentiala – actiunea Sindicatului Valahia este una ostila economiei, facuta cu rea intentie si distrugatoare pentru Electroaparataj”, mai transmite societatea.

In plus, Electroaparataj sustine ca – neavand cum sa acorde majorarile salariale dorite si nereusind sa ajunga la un acord cu salariatii – se pregateste sa intre in faliment.

„In aceasta conjunctura, societatea si-a anuntat clientii despre situatia existenta si a programat o reducere treptata a livrarilor, pana la stoparea definitiva a acestora. (…)

Avand in vedere toate aceste aspecte, consideram ca iminenta aparitiei starii de insolventa a societatii (si implicit a falimentului acesteia) se datoreaza exclusiv activitatii Sindicatului Valahia, care, asa cum am precizat anterior, nu provine din societate si nu cunoaste problemele specifice cu care se confrunta societatea, nu este legat de personalul societatii si nu are interesul sa sustina activitatea de productie a societatii si locurile de munca create de aceasta, interesul dansilor fiind doar acela de a-si creste numarul de membri si, pe cale de consecinta, fondurile constituite din cotizatia ce va fi platita de catre noii membri”, se mai arata in anuntul Electroaparataj SA.

Ulterior, managementul societatii si-a convocat actionarii la o sedinta care are loc vineri, pe 10 mai, si in cadrul careia s-ar putea decide dizolvarea voluntara a societatii.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

ARTICOLE RELEVANTE