Dupa ce a creat panica in tara, ANSVSA revine: Medicii veterinari nu trebuie sa fie prezenti la taierea fiecarui porc de Ignat

Autor: Ziarul Top

O nota emisa de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a starnit panica printre cei care au porci in gospodarii, dar si printre medicii veterinari.

Potrivit documentului, cei care detin porci si doresc sa ii sacrifice pentru consum o pot face de acum doar in prezenta unui medic veterinar. Cum foarte multe judete se confrunta cu o criza de personal, nota emisa de ANSVSA i-a speriat atat pe medici, care au spus ca nu pot face fata solicitarilor, dar si pe oameni, afirmand ca vor ramane cu porcii netaiati de Craciun.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a revenit insa cu o alta nota si precizeaza acum ca medicii veterinari nu trebuie sa fie prezenti in gospodariile oamenilor la taierea porcului.

Astfel, Alina Monea, sef serviciu la biroul de comunicare al ANSVSA, a explicat pentru Ziare.com ca a fost o neintelegere, clarificata ulterior in teritoriu.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Potrivit acesteia, oamenii trebuie, insa, la fel ca si pana acum, sa mearga cu probe la medicul veterinar pentru emiterea avizului in urma efectuarii examenului trichineloscopic.

„Nu este o directiva data de ministrul Agriculturii, ci o nota de serviciu data de ANSVSA. Aceste note de serviciu se dau in fiecare an. Iar acest lucru se face de multi ani, daca va veti uita in informarile noastre de presa pe site la recomandarile pe care le-am facut anul trecut pentru toti cetatenii, veti vedea ca a fost inclusa aceasta nota.

A fost o neintelegere si s-au facut clarificari in teritoriu. Avizul medicului veterinar trebuie cerut. Este normal ca un medic veterinar, nu neaparat in ziua sacrificarii, sa evalueze starea de sanatate a animalului si trebuie facut si examenul trichineloscopic. La acest lucru se refera nota emisa de ANSVSA”, ne-a precizat Alina Monea.

Insa, subliniaza seful serviciului biroului de comunicare al ANSVSA, in cazul in care persoanele care detin porci in gospodarii pe care vor sa ii taie pentru consum observa ca animalele dau semne de boala, trebuie sa ia imediat legatura cu un medic veterinar.

„In cazul in care vreti sa taiati un porc si observati ca animalul are probleme, anuntati medicul veterinar. Sau dupa ce sacrificati animalul observati ca sunt modificari la organele interne, daca este ceva in neregula, trebuie anuntat un medic veterinar”, a mai afirmat Alina Monea.

Medicii veterinari s-au plans ca le este imposibil sa supravegheze toate taierile de porci

Dupa aparitia primei note a ANSVSA care stabilea ca sacrificarea porcilor in gospodarii se mai poate face acum numai sub supravegherea unui medic veterinar, Directiile Sanitar-Veterinare din tara s-au plans ca acest lucru este imposibil de realizat din cauza lipsei de personal.

Directorul executiv adjunct al DSVSA Dolj, dr. Retea Costica, a declarat pentru Ziare.com ca DSV-urile au fost informate deja ca s-a revenit asupra notei emise initial si ca prezenta medicilor nu este obligatorie in gospodariile oamenilor in momentul sacrificarii porcilor.

El a subliniat ca acest lucru ar fi fost foarte greu de realizat, mai ales in perioada sarbatorilor.

„In gospodariile populatiei, avand in vedere ca toti sacrifica in aceasta perioada, ar fi fost foarte greu sa asiguram asistenta. A fost o nota de serviciu in acest sens cu privire la intensificarea masurilor de supraveghere si control a pestei porcine africane si s-au dispus mai multe masuri.

Intensificarea controalelor privind circulatia miscarii porcilor vii, intensificarea controalelor rutiere, controlul documentelor sanitar veterinare la miscarea porcilor, verificarea daca sunt inregistrati si printre altele si efectuarea examenului ante mortum si post mortem in cadrul sacrificarilor in gospodarii pentru consum propriu.

La aceasta masura s-a revenit oficial cu o alta nota de serviciu in care s-a inlocuit aliniatul respectiv de examenul obligatoriu pentru toti porcii cu urmatorul aliniat:

‘In cazul in care proprietarul constata ca inainte de sacrificare porcii sunt bolnavi, deci apar anumite modificari ale starii de sanatate, trebuie sa anunte medicul veterinar. Sau daca dupa sacrificare observa ca splina e mult marita sau carnea este mai inchisa la culoare, la fel, se anunta medicul veterinar'”, ne-a spus directorul executiv adjunct al DSVSA Dolj.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

ARTICOLE RELEVANTE