Cabinetul Dancila a stabilit, prin ordonanta de urgenta, ca preturile la energia electrica pentru populatie nu vor mai creste, in urmatorii 3 ani.
Cu toate acestea, Executivul n-a gasit inca si un mecanism prin care sa plafoneze aceste preturi. In aceste conditii, la inceput de an, intreprinzatorii din bransa nu stiu cui si cu cat vor fi obligati sa vanda energia electrica, iar oamenii de rand n-au nici cea mai vaga idee cati bani vor fi nevoiti sa scoata din buzunar, in 2019, pentru a-si achita facturile la curent.
Pe 21 decembrie, Guvernul Romaniei a adoptat OUG 114/2018, prin care a decis plafonarea pretului gazelor din productie interna si a energiei electrice vandute catre populatie.
Mai multi factori de decizie din PSD – de la Liviu Dragnea pana la Darius Valcov si Eugen Teodorovici – au declarat ca s-a luat aceasta decizie a plafonarii pretului la energie electrica tocmai pentru ca oamenilor sa nu le mai creasca facturile, in anii urmatori.
In OUG 114/2018 – cunoscuta si sub denumirea de Ordonanta Teodorovici – este mentionat faptul ca, „pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022 (perioada in care Guvernul vrea sa limiteze pretul – n.red.), pentru clientii casnici furnizarea de energie electrica se realizeaza in conditii reglementate, de catre ANRE”.
Exista mai multe feluri de consumatori casnici
Un lucru de care Cabinetul Dancila pare sa nu fi tinut cont – atunci cand a adoptat ordonanta – este ca, in Romania, exista mai multe tipuri de clienti casnici. Si fiecare dintre aceste tipuri de clienti primeste energie electrica intr-un alt regim de furnizare si la pret diferit.
Astfel, pe de o parte, ii avem pe cei peste 7 milioane de romani care beneficiaza de asa-zisul serviciu universal. Acestia sunt consumatorii care nu si-au schimbat din proprie initiativa furnizorul si nu au parasit niciodata piata reglementata.
In cadrul acestei piete, furnizorul (numit se specialisti Furnizor de Ultima Instanta sau FUI) nu-i poate vinde consumatorului casnic energia decat la un pret aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
Apoi, exista cei circa 1,5 milioane de romani care, din diverse motive, au renuntat la serviciul universal si au ales sa isi cumpere energia pentru consum casnic de pe piata libera. Ei platesc pretul pe care l-au negociat cu furnizorul.
Cele mai citite articole
Nu in ultimul rand, exista clientii care – dupa ce au cumparat, o vreme, energie de pe piata libera – au ajuns sa fie, din nou, alimentati de un FUI, fara insa a mai beneficia de serviciul universal. Pe acesti clienti, energia electrica ii costa cu pana la 7,5% mai mult decat pe cei care n-au parasit niciodata piata reglementata
„Avem aici aceste 3 categorii de preturi pentru consumatorul casnic. Intrebarea este: pe care dintre ele le va plafona Guvernul, pentru urmatorii 3 ani? Va plafona pretul de pe piata concurentiala, pe cel pentru serviciul universal sau pe cel pentru furnizare de ultima instanta? Sau poate doar pe ultimele doua? Nu se stie, iar asta e o lacuna grava”, a apreciat pentru Ziare.com Liviu Popa, presedintele Asociatiei Consumatorilor si Micilor Producatori de Energie (ACMPE).
Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), a declarat pentru Ziare.com ca din textul Ordonantei Teodorovici – care face referire la „clientii” casnici nu la „anumiti” clienti, s-ar intelege ca vor fi afectati toti romanii, indiferent in ce regim primesc energia electrica pentru locuinte.
Cu toate astea, a mai spus Ion Lungu, urmeaza sa aflam daca lucrurile stau sau nu asa, in conditiile ANRE ar urma sa publice, cel mai probabil saptamana viitoare, unele informatii legate de plafonarea de pret.
Neclar este, in acest moment, si care dintre intreprinzatori urmeaza sa vanda energia la pret plafonat. Ar putea fi vorba despre producatori, dar si despre furnizorii carora li s-ar putea impune sa revanda populatiei energia electrica cu preturi dinainte stabilite.
Iar in lipsa informatiilor relevante cu privire la aceste lucruri, intreprinzatorilor din domeniul Energiei – carora oricum Ordonanta Teodorovici le-a dat deja peste cap planurile de afaceri pentru 2019 – nu stiu acum la ce pret si carei categorii de clienti casnici vor putea sa isi vanda marfa.
In aceste conditii, cu atat mai putine sanse are omul de rand sa inteleaga cat il vor costa facturile la curent, in 2019.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com