ESOP: Volumul închirierilor de birouri s-a majorat cu 24% în primele nouă luni din 2019

Autor: Ziarul Top
Segmentul preînchirierilor a înregistrat o creștere de 40% față de perioada similară a anului trecut

Creșteri ale închirierilor de birouri au avut loc pe toate segmentele de piață: contracte noi, prelungiri ale unora mai vechi și, respectiv, renegocieri.

În perioada ianuarie-septembrie 2019, volumul închirierilor de spații de birouri a ajuns la un total de 339.100 de metri pătrați la nivel național. Potrivit unei monitorizări ESOP Consulting l CORFAC International asupra datelor centralizate de principalii brokeri din piață, această cifră echivalează cu un avans de 24% (65.430 de metri pătrați) față de perioada similară a anului trecut.

București, Cluj și Timișoara, marii poli ai pieței office

Perioada analizată a relevat rezultate mai bune pe toate segmentele de piață, atât în ceea ce privește închirierea de spații noi, cât și prelungirea unor contracte de închiriere mai vechi și renegocierile. Cele mai mari tranzacții au fost înregistrate, desigur, în București, Cluj-Napoca și Timișoara.

„Piața birourilor se menține pe un trend ascendent, este o perioadă de dezvoltare și extindere atât pentru companiile multinaționale, cât și pentru cele locale. Companiile au fost atrase în special de preînchirierea de spații in proiectele noi, segmentul preînchirierilor înregistrând o creștere cu 40% in primele trimestre ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut: la 96.000 în 2019 față de 68.000 de metri pătrați anul anterior.”

Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International

Citește și: IMM-urile care concurează firmele de IT&C la închirierea de spații în clădiri de birouri

Alături de închirierile de spații noi, renegocierile unor contracte mai vechi ocupă un loc important în activitatea de tranzacționare

Peste 350.000 mp de birouri noi în București

Cele mai citite articole

În trimestrul al treilea al anului curent, la nivel național au fost tranzacționate birouri cu o suprafață totală de 90.810 metri pătrați, suprafața medie de închiriere fiind 1.196 de metri pătrați.

Cele mai ample spații office au fost închiriate în proiectele Iride Park, AFI Park, Dacia Office, Orhideea Towers și Timpuri Noi Square. În Cluj Napoca, cele mai mari tranzacții de închiriere au avut loc în proiectele Record Park și CBC, iar în Timișoara, în complexul Iulius Tower.

„Suprafața de birouri ce ar putea fi livrată în 2019 în București va depăși 350.000 de metri pătrați, iar in 2020 există în pipeline (în așteptare, n.red.) o suprafață asemănătoare. De aceea considerăm că activitatea de tranzacționare își va păstra dinamismul și în perioada următoare, ritmul de prînchirieri fiind unul susținut, existând opțiuni variate pentru firmele care doresc un plus de confort și facilități pentru angajați.”

Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International

Citește și: Din băncile facultății în „băncile” companiei: ce spații de birouri îi așteaptă pe absolvenți în marile orașe

Sursa: Imobiliare.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE