Fistulele perianale – De ce apar și cum pot fi tratate

Autor: Ziarul Top

Fistula perianală este o afecțiune cronică și inflamatorie în care se formează canale anormale între pielea din jurul anusului și rect. Fistulele apar, de obicei, ca o complicație a unui abces care nu s-a vindecat complet. Simptomele includ durere, mâncărime și secreții în jurul anusului. Fistulele sunt foarte comune, afectând în special bărbații cu vârste între 30 și 50 de ani. Află din articolul de mai jos de ce apar fistulele perianale și cum pot fi tratate. 

Cauzele fistulei perianale

 Printre cauzele fistulei perianale se numără:

  • Abcese anale care care nu s-au vindecat complet;
  • Inflamația glandelor anale;
  • Afecțiuni cronice ale colonului, cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn, ce pot duce la formarea fistulelor anale;
  • Infecțiile din zona anală sau rectală;
  • Bolile tumorale în zona anală sau rectală;
  • Tratamentul cu radioterapie pentru cancerul anal sau rectal;
  • Afecțiuni care afectează sistemul imunitar, cum ar fi infecția cu HIV;
  • Leziunile sau intervențiile chirurgicale în zona anală.

Tratamentul adecvat depinde de identificarea corectă a cauzei subiacente. În unele cazuri, fisurile anale pot fi însoțite de fisuri perianale, ceea ce provoacă disconfort suplimentar pacientului.

Tratamentul non-chirurgical al fistulei perianale

Tratamentele non-chirurgicale pot oferi o ameliorare temporară și ajuta la gestionarea simptomelor. Este important de reținut faptul că aceste metode de tratament nu rezolvă complet fistula perianală, în majoritatea cazurilor. Consultul la o clinica de proctologie ajută la diagnosticarea precisă și la stabilirea tratamentului corespunzător.

Tratamentul non-chirurgical poate include:

  • Administrarea de antibiotice pentru a trata infecțiile bacteriene asociate cu fistula perianală;
  • Administrarea de corticosteroizi, în special în stadiile incipiente ale bolii;
  • Medicamente imunosupresoare folosite pentru a controla inflamația pe termen lung.

Menținerea unei bune igiene a zonei perianale este esențială pentru prevenirea infecțiilor și reducerea iritațiilor.  

În cazurile de fistule perianale asociate cu boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, tratamentele pentru boala de bază pot include medicamente antiinflamatoare și imunosupresoare.  

Tratament chirurgical pentru fistula perianală

Fistulotomia este una dintre cele mai frecvent utilizate proceduri chirurgicale pentru tratarea fistulelor anale. Chirurgul va face o incizie pe partea superioară a fistulei și va elimina și țesutul infectat. În unele cazuri, fistula se dezvoltă în apropierea sau chiar în interiorul mușchiului sfincterian. Astfel, poate fi necesară excizia unei mici porțiuni de țesut sfincterian pentru a elimina complet fistula. Acest lucru nu afecteze semnificativ funcția normală a mușchiului.

Recuperarea după fistulotomie variază în funcție de complexitatea procedurii și de starea generală a pacientului. În perioada postoperatorie, pacienții pot resimți durere și disconfort, care pot fi gestionate cu ajutorul medicamentelor antiinflamatorii.

Pacienții cu boala Crohn sunt mai predispuși la recidiva fistulelor, chiar și după fistulotomie. În aceste cazuri, gestionarea adecvată a bolii Crohn este importantă pentru a preveni apariția fistulelor.

ARTICOLE RELEVANTE