„Am scris o scrisoare destinată preşedintelui (ţării-n.r.), preşedinţilor celor două camere şi prim-ministrului, ca un pas preventiv: Nu este prea târziu, puteţi repara asta! Nu adoptaţi această legislaţie, nu reduceţi lupta împotriva corupţiei, nu mergeţi în acea direcţie şi implementaţi recomandările Comisiei”, a declarat Timmermans.
El a precizat că „ceea ce este nou acum este să încercăm să fim prevăzători. Sperăm că în noua Comisie (Europeană -n.r.) să putem face mai multe în acest sens. Este mereu mai bine să previi decât să corectezi apoi”.
Legat de utilizarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene în cazul ţărilor membre UE care nu respectă statul de drept, Timmermans a spus că este „foarte important”.
„Procesul este încă în curs, în Consiliu, atât în cazul Poloniei, cât şi al Ungariei. Cât priveşte România, încă avem şansa să prevenim, pentru că Parlamentul a adoptat legislaţia, dar nu este în aplicare. Încerc să conving instituţiile din România să nu facă acest pas”, a spus el.
Întrebat dacă a primit un răspuns la scrisoare, Frans Timmermans a spus: „Tot ce am văzut a fost în media, iar asta nu este foarte încurajator. Încă încerc. Nu am pus un termen limită, dar la un punct, această legislaţie va fi adoptată sau nu”.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a avertizat în scrisoare că executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României dacă modificările la codurile penale vor intra în vigoare. Comisia Europeană a confirmat scrisoarea prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans către autorităţile române şi reia afirmaţiile vizând activarea Cadrului privind Statul de Drept .
FOTO: EPA
VIDEO: Digi 24
Citește și:
Norica Nicolai, scrisoare către Frans Timmermans: ”Cine amenință România cu activarea articolului 7”
Citește mai multe despre frans timmermans, Codul Penal, Comisia Europeana, justitie și scrisoare pe Libertatea.
Sursa: Libertatea.ro