În 2016, o comisie de experţi a estimat valoarea pierderilor cauzate Greciei de război la cel puţin 290 miliarde de euro (328 de miliarde de dolari).
Oficialii de la Atena au anunțat la sfârșitul lunii aprilie că vor trimite o notă verbală, considerată mai puțin formală decât corespondența diplomatică, relatează Agerpres.
La acel moment, Parlamentul de la Atena l-a însărcinat pe premierul Alexis Tsipras să revadă problema despăgubirilor de război din partea Germaniei.
Potrivit sursei citate, Grecia cere despăgubiri pentru pagubele de război şi crimele comise în timpul ocupaţiei naziste asupra ţării din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Alexis Tsipras a declarat că, în contextul retragerii Greciei dintr-o serie de programe internaționale de asistență, a venit timpul ca problema despăgubirilor de război să fie discutată din nou.
De cealaltă parte, oficialii germani consideră că problema a fost soluționată odată cu reunificarea Germaniei, în 1990, și cu tratatul ce prevede că noua Germanie nu va trebui să plătească alte despăgubiri.
În schimb, avocații și istoricii au opinii diferite în privința eligibilității Greciei pentru despăgubiri de război.
Grecia, în al doilea război mondial
Grecia a intrat în al doilea război mondial pe 28 octombrie 1940, când armata italiană a atacat pornind din bazele din Albania. Armata elenă a obținut prima victorie a Aliaților prin învingerea italienilor și alungarea lor de pe teritoriul național. Adolf Hitler s-a văzut silit să intervină în Grecia în aprilie 1941, întârziind astfel declanșarea Operațiunii Barbarossa împotriva Uniunii Sovietice cu aproximativ șase săptămâni.
Deși invazia germană din Grecia a fost rapidă, armata elenă a opus o rezistență îndârjită în Creta, unde trupele de elită ale parașutiștilor germani (Fallschirmjäger) au suferit pierderi grele – peste 7.000 de oameni.
Citește mai multe despre despagubiri, Germania, Grecia și război mondial pe Libertatea.
Sursa: Libertatea.ro