Igiena dentară la adulți. Tot ce trebuie să știi

Autor: Ziarul Top

Igiena dentară constituie o componentă esențială a sănătății generale, menită nu doar să ajute la menținerea unui zâmbet estetic, ci și la prevenirea multor afecțiuni orale, care, netratate la timp, pot determina complicații grave. Odată cu înaintarea în vârstă, dinții și gingiile devin tot mai expuse factorilor de risc asociați cu deteriorarea sănătății orale, precum retracția gingivală sau pierderea de mineralizare a smalțului. Următoarele aspecte cu privire la igiena orală trebuie cunoscute de către orice persoană care își dorește menținerea unei bune sănătăți pe termen lung. 

De ce este importantă igiena dentară?

Acumularea bacteriilor sub formă de placă dentară, o consecință a neglijării igienei dentare și a vizitelor la stomatolog, poate duce la deteriorarea smalțului dentar și poate provoca inflamații la nivelul gingiilor. Astfel, o igienă dentară corespunzătoare previne formarea cariilor, a gingivitei și a altor afecțiuni orale. În plus, pe lângă riscul semnificativ mai redus de afecțiuni orale, o bună igienă orală reduce riscul de a dezvolta diverse afecțiuni sistemice. Studiile au evidențiat faptul că bolile orale, precum boala parodontală sau abcesele orale, pot fi legate de afecțiuni cardiace, diabet și alte boli cronice.

Controalele stomatologice și importanța lor în îngrijirea orală

Cele mai citite articole

Controalele stomatologice au un rol crucial în prevenirea și tratarea afecțiunilor orale. Prin detecția timpurie a problemelor și printr-o intervenție adecvată, se pot evita complicații care pot afecta nu doar cavitatea orală, ci și sănătatea generală a pacientului. De exemplu, un tratament endodontic, necesar în cazul afectării nervului dintelui, poate fi evitat dacă cariile sunt tratate la timp.

Indiferent de vârstă sau de starea dentară, controalele periodice sunt o componentă esențială a unei vieți sănătoase. Un dentist Bucuresti poate oferi nu doar servicii de îngrijire orală, ci și consiliere și informații despre cum poate fi îmbunătățită rutina de îngrijire orală. Stomatologul poate recomanda produse specifice sau tehnici de periaj mai eficiente, în funcție de particularitățile individuale ale pacientului.

Alimentația și stilul de viață influențează sănătatea orală 

O dietă echilibrată fortifică smalțul dinților și previne cariile, alimentația fiind cel puțin la fel de importantă pentru sănătatea orală ca și obiceiurile de periaj dentar. Alimentele bogate în zaharuri și băuturile acide ar trebui evitate, deoarece predispun la apariția cariilor, zahărul fiind principalul aliment cu care se hrănesc bacteriile dăunătoare din cavitatea bucală. De asemenea, anumite obiceiuri comune, precum fumatul sau consumul cronic de alcool, sunt dăunătoare sănătății orale și ar trebui evitate.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE