Licitatii imobiliare: cum iti pot achizitiona un imobil la un pret accesibil?

Autor: Ziarul Top

Cei care isi doresc sa cumpere apartamente sau case rezidentiale prin licitatii imobiliare trebuie sa fie foarte bine pregatiti si sa aiba cunostintele necesare pentru a se ocupa de intreg procesul in cele mai bune si eficiente conditii. Prezentul articol reprezinta un scurt ghid, care vine in sprijinul indivizilor, oferindu-le o serie de informatii esentiale in astfel de cazuri!

Care este procedura?

Conform legislatiei in vigoare, licitatiile trebuie anuntate in ziarele de larga circulatie, astfel incat persoanele interesate de imobilele in cauza sa poata participa la data si la locul care sunt indicate in anunt. Foarte important de mentionat este faptul ca pot participa la licitatii toti cei care pana la ora stabilita pentru inceperea vanzarilor au consemat cu titlu de cautiune la dispozitia executorilor, in contul acestora cel putin 10% din pretul de incepere al licitiatiilor pentru bunurile pe care isi doresc sa le cumpere. Mai mult, potentialii cumparatorii trebuie sa formuleze oferte scrise, pe care sa le depuna la executori, impreuna cu dovad consemnarii. Cat despre datornicii executati silit, ei nu pot participa in cadrul licitatiilor. Acelasi lucru se aplica si pentru persoanele apropiate lor.

Stabilirea preturilor pentru licitatii imobiliare

Preturile de inceput care se practica in cadrul sedintelor de licitatii imobiliare sunt cele prevazute anterior in anunturile de vanzare, iar executorii ofera spre vanzare bunurile prin 3 strigari successive, la anumite intervale de timp. In acest fel, potentialii cumparatori au posibilitatea de a supralicita, in functie de preturile de pornire. Preturile nu pot fi, insa mai mici de 75% din cele care au fost stabilite cu ajutorul evaluatorilor de imobile.

Cele mai citite articole

Cum se face plata imobilelor?

Un alt aspect pe care trebuie sa il cunoasca indivizii este acela ca, in functie de conditiile stabilite cu executorii, plata imobilelor se poate face atat in intregime, cu numerar sau prin tranzactie bancara, cat si in rate, prin intermediul unor credite bancare.

Pot fi cumparate imobilele fara licitatie?

In situatia in care exista acordul partilor, imobilele executate pot fi vandute direct, fara licitatie publica unor cumparatori care ofera cel putin sumele prevazute in procesele verbal de stabilire a preturilor. Mai exact, la data vanzarii, executorii au obligatia de a intocmi procese verbal de vanzare directa catre persoanele care dispun de sumele necesare in fiecare caz in parte. Procesele verbal trebuie sa fie semnate de catre executori, de catre parti, dar si de reprezentantii lor si de catre cumparatori.

Ce se intampla cu locatarii imobilelor in cauza?

Nu in ultimul rand, cumparatorii trebuie sa stie faptul ca la data intabularii, imobilele raman libere de orice tip de ipoteca, dar si de celelalte sarcini privind garantarea drepturilor de creante. In acelasi timp, insa, in ciuda acestor aspecte legale, nu este exclus ca apartamentele si casele sa fie in continuare locuite. Pentru a rezolva si acest aspect, cumparatorii au obligatia de a efectua demersurile necesare pentru evacuare, potrivit articolului 578 si a celor din Codul de Procedura Civila.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE