Marfa noua la Bursa: investitii in energie regenerabila

Autor: Ziarul Top

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a aprobat admiterea la tranzactionare pe piata sa principala a unitatilor celui dintai fond de investitii din Romania dedicat domeniului energiei regenerabile, OTP Green Energy. Mai sunt admise la tranzactionare si actiunile Cemacon Zalau si obligatiunile municipiilor Alba Iulia si Slobozia. Cu exceptia actiunilor Cemacon, toate celelate instrumente financiare sunt potrivite aproape exclusiv pentru plasamentele pe termen lung. Tocmai de aceea, vor fi destul de rare la vanzare, majoritatea detinatorilor fiind mai dispusi sa le pastreze. Fondul OTP Green Energy este si cel dintai pe piata noastra care are un randament garantat, de 12% la scadenta de peste trei ani si jumatate.
Oficialii administratorului fondului, OTP Asset Management, spun ca metoda randamentul minim garantat a fost pentru a atrage investitorii institutionali si ca acopera de fapt inflatia previzibila pe perioada de plasament. Altfel, randamentele s-ar putea situa intre 168% si 231%, in functie de suma performantelor lunare ale indicelui bursier european pe suportul caruia este structurat fondul.
Circa  80% din capitalul fondului va fi plasat in depozite bancare si titluri de stat romanesti, iar restul va fi investit intr-o optiune pe indicele ERIXP (European Renewable Energy Index Price return), dezvoltat de Societe Generale, Indicele are in portofoliu cele mai mari 10 companii europene producatoare de energie regenerabila si de echipamente de productie specifice. Producatorul danez de turbine eoliene Vestas Windsystems are o pondere de 25% in portofoliul indicelui. Acesta si producatorii spanioli de energie regenerabila  Gamesa Corp si Iberdrola Renovables, Verbund Akt (Austria, energie hidro) si  Renewable Energy Corp (Norvegia, tehnologie energie solara) acopera 65% din portofoliul indicelui.
Producatorul de materiale de constructie Cemacon Zalau se transfera, de fapt, de pe piata Rasdaq a BVB pe piata principala a acesteia, care este mai sever reglementata din punctul de vedere al transparentei emitentilor de actiuni si care, de aceea, atrage mai mult atentia investitorilor straini.  Compania are o atitudine transparenta care o recomanda pentru piata principala, ceea ce nu e de mirare, avand in vedere ca actionarul cu cea mai mae detinere de actiuni este casa de brokeraj Broker Cluj. Cemacon este una dintre putinii emitenti care si-au scos la tranzactionare drepturile de preferinta pentru actiuni noi emise in cadrul unei majorari de capital. Are o valoare de piata (capitalizare) de peste 21 de milioane de lei, si in afara de Broker Cluj, nu mai exista alti actionari ci pondere semnificativa.
In fine, cele doua emisiuni de obligatiuni, se vor alatura celorlalte titluri municipale care sunt, de obicei, tezaurizate in portofolii, pentru ca sunt investitii cu  grad foarte mic de risc. De aceea, se vor gasi greu de cumparat. Valoarea unui titlu este de 100 de lei, astfel ca investitorii mici vor putea avea un acces profitabil la randamentul lor prin iontermediul fodurilor de investitii mutuale dedicate obligatiunilor.

ARTICOLE RELEVANTE