Metode de a reduce consumul de energie electrică

Autor: Ziarul Top

Ce este eficiența energetică?

Iată un subiect din ce în ce mai actual, în condițiile în care ne dorim să ne bucurăm de confort la costuri cât mai mici.

Eficiența energetică se bazează în general pe optimizarea consumului, fapt care implică printre altele și căutarea celor mai performante aparate electrocasnice. Reprezintă, pe scurt, o „utilizare rațională a energiei”, prin procedee și mijloace mai eficiente.

Eficiența energetică urmărește reducerea consumului de resurse ecologice, economice și sociale induse de producția, transportul și consumul de energie.

Economisirea energiei electrice înseamnă utilizarea acesteia pentru a obține un beneficiu maxim de la un consum mai mic de energie, evitând risipa sau utilizarea necorespunzătoare, dar fără a reduce totuși calitatea vieții: confortul și siguranța ta!

Metode simple de economisire a curentului electric?

Iluminatul locuinței

Vopsește pereții interiori și tavanele casei în culori deschise. Ei vor reflecta și răspândi lumina în întregul spațiu, ceea ce reduce nevoia de a folosi lumina electrică.   

Profită la maximum de lumina zilei lăsând ferestrele și ușile deschise.

Utilizează iluminatul în funcție de dimensiunea și scopul spațiului.

Nu lăsa lumina aprinsă în camere inutil, stinge becurile din încăperile unde nu se află nimeni sau, chiar mai bine, ia-ți niște becuri inteligente cu senzori de mișcare ce se aprind/sting singure.

Înlocuiește becurile cu incandescență sau lămpile fluorescente cu becuri moderne cu LED-uri. Ele sunt cu până la 85 – 90% mai economice decât cele fluorescente și durează deja de minim opt ori mai mult decât cele cu incandescență. Deci, acest lucru îți poate economisi multă energie.

Dacă locuiești la casă, studiază posibilitatea de a monta noi ferestre în punctele strategice din imobil: din cauza lipsei de informații a oamenilor atunci când vine vorba de construcții, se pot pierde oportunități excelente de a profita de energia soarelui, care este gratuită. Acest lucru este valabil și pentru proiectele noi de locuințe ce ar trebui dotate din start cu panouri solare.

Frigiderul

Dacă nu știai, frigiderul sau combina frigorifică este unul dintre electrocasnicele care consumă cea mai mare energie în casă.

Nu lăsa ușa frigiderului deschisă inutil sau mult timp.

Decongelarea periodică, dezghețarea acestui echipament frigorific este esențială pentru a evita un consum mai mare de energie.

Păstrează întotdeauna garnitura de etanșare a ușii frigiderului în stare bună.

Există produse care nu trebuie să fie păstrate în frigider. Se păstrează bine la temperatura camerei. În plus, cu cât sunt mai puține lucruri în frigider, cu atât va fi consumată mai puțină energie.

Aerul condiționat

Deconectează aparatul de aer condiționat când camera este neocupată.

Păstrează ferestrele și ușile închise când aparatul de aer condiționat funcționează.

Curăță periodic filtrele, deoarece dacă acestea sunt murdare, împiedică circulația liberă a aerului, crescând consumul de energie electrică.

Protejează exteriorul aparatului de aer condiționat de soare, nu-i bloca grilele de ventilație.

Concluzie

Este important să ne amintim că evitarea risipei nu înseamnă raționalizarea energiei și nu compromite calitatea vieții.

Utilizarea conștientă a energiei electrice aduce beneficii tuturor pe termen scurt, mediu și lung.

Pe lângă economiile financiare importante pe care le poți face astfel, acest lucru arată și grija ta față  de mediul înconjurător. În cazul acesta, bunăstarea ta înseamnă automat și bunăstarea mediului.

Micile schimbări în obiceiuri și atitudine sunt acele elemente care fac diferența!

Vrei să afli mai multe metode de a reduce consumul casnic de curent electric? Intră pe www.cezinfo.ro !

ARTICOLE RELEVANTE