Alegerea unui dispozitiv corespunzător din atâtea sisteme de irigare (disponibile pe piaţă la acest moment poate părea dificilă şi provocatoare, dar asta numai în cazul în care agricultorii nu au toate informaţiile necesare în acest sens. O dată ce agricultorii consulta un specialist în domeniu care să le dea o mână de ajutor şi să le spună ce sistem trebuie să aleagă pentru tipul de teren de care dispun, de existenţa sistemului de electricitate şi de sursa de apă, cu siguranţă vor putea lua o decizie mult mai rapidă şi mai facilă în acest sens.
Sisteme de irigaţii pentru puţuri
Dacă apa provine dintr-un puţ, de la o adâncime de 100 sau chiar 120 de metri din pânză freatică, pentru un debit foarte bun, puţul trebuie să aibă un diametru de până la 40 de cm, dar nu mai mic de 30 de cm. Forajul este o operaţiune executată de o firmă specializată în acest sens, cu un cost de 60 de euro per metru liniar.
Înainte de a fora, agricultorul vă trebuie să consulte un specialist geolog, care are rolul de a constata la ce adâncime există debitul necesar al pânzei freatice şi despre ce tip de sol este vorba. Concret, pompa submersibila ce se montează în puţ este dotată cu senzori de nivel, iar dacă nivelul apei scade, pompa se opreşte automat pentru a nu se deteriora.
Cele mai citite articole
Dacă fermierul care a săpat puţul cu ajutorul unei echipe specializate, este necesară colaborarea cu o altă echipă pentru a instala restul instalaţiei cu pompa submersibila, cu tubulatura, cu partea de automatizare şi chiar generatorul de curent. Pentru un sistem de irigare potrivit şi performant, trebuie ales sistemul adecvat pentru situaţia dată din teren şi se vor avea în vedere cheltuielile pentru achiziţionarea şi instalarea sistemului, precum şi costurile de pompare, de funcţionare, activităţile de mentenanţa şi reviziile periodice.
Metode de irigare principale
Principalele metode ale irigării sunt reprezentate de scurgerea la suprafaţă, de scurgerea gravitaţională, de aspersiune şi irigaţia subterană, precum şi de irigarea prin picurare. Sunt acum disponibile metode de irigare speciale care se aplică la fâneţe, sere şi la păşuni cultivabile. Irigarea de suprafaţa poate fi prin aspersiune, radiculara sau prin picurare şi micro-aspersiune.
Alegera metodei de irigare potrivite se mai poate face şi în funcţie de tipul de cultură vegetală. Metoda de irigare diferă în funcţie de tehnologiile de cultură, sistemele variind în funcţie de costuri şi având cerinţe diferite de funcţionare. Un calendar de irigare corect şi cantitatea de apă utilizată fac diferenţa dintre profit şi pierderi printr-o operatune de irigare. Cele mai des întâlnite sisteme de irigaţii furnizează între 12 şi 30 d elitri de apă pe minut, iar pentru culturile ecologice, sistemul de irigare este cel prin picurare.
Când se alege un sistem de irigare se ţine cont de:
- tipul de cultură;
- necesar de apă;
- tipul de sol;
- sursa de energie;
- localizarea sursei de apă;
- buget şi disponibilităţi financiare.
Sistemele de irigaţii folosite în agricultură sunt complexe pentru că funcţionează pe suprafeţe mari şi trebuie astfel administrat corect îngrăşământul o dată cu apă.