Nemulțumit de aspectul urechilor? Află cum poate fi corectat cu ajutorul chirurgiei

Autor: Ziarul Top

Pentru mulți oameni, felul în care arată urechile tinde să fie ultimul lucru care îi preocupă atunci când vine vorba de aspectul lor fizic. Pentru alții însă, șepcile, eșarfele sau orice articol care îi poate ajuta să-și acopere urechile sunt accesorii indispensabile, iar ideea de a avea coafuri ce le expun această parte a corpului este una pe care rareori o iau în calcul. Dacă și tu te regăsești în cea de-a doua descriere, atunci poate este timpul să iei măsuri pentru a corecta definitiv problemele estetice ale urechilor tale. Cum? Simplu, cu ajutorul chirurgiei! În acest articol îți vom spune tot ce trebuie să știi despre otoplastie, o procedură chirurgicală specializată ce ar putea oferi soluția mult așteptată.

Ce este otoplastia și cum poate corecta aspectul urechilor?

Otoplastia este o procedură chirurgicală ce are ca scop corectarea aspectului urechilor, prin modificarea formei, poziției sau proporțiilor acestora. Există mai multe tipuri de otoplastie, în funcție de modificările ce trebuie făcute. Corectarea urechilor clăpăuge prin operația de otoplastie, de exemplu, presupune remodelarea cartilajului auricular și ancorarea lui pentru a-l aduce mai aproape de părțile laterale ale capului. Dacă ai urechile prea mari, se poate reduce dimensiunea acestora, iar dacă sunt prea mici, ele pot fi reconstruite folosind diverse tehnici. 

Rezultatele otoplastiei sunt în general permanente, deși poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară în cazul în care pacientul nu este mulțumit de rezultate sau dacă apar complicații.[2]

Cui i se adresează otoplastia? 

Otoplastia este o procedură care poate apela orice persoană nemulțumită de aspectul urechilor săi și care poate fi efectuată oricând după împlinirea vârstei de 5 ani. Dacă este vorba de un copil, acesta trebuie doar să aibă o stare de sănătate bună, fără boli care îi pot amenința viața sau infecții cronice ale urechii, să poată urma instrucțiunile chirurgului și să aibă capacitatea de a-și exprima sentimentele și eventualele obiecții când se discută despre procedură. 

Starea generală de sănătate bună reprezintă un criteriu esențial și în cazul adolescenților sau adulților care doresc să apeleze la această procedură. De asemenea, este important să nu fumeze și să aibă așteptări clare, realiste, privind rezultatele operației.[1] 

Cele mai citite articole

În ceea ce privește indicațiile otoplastiei, acestea includ atât corectarea unor malformații congenitale ale urechii, cum ar fi și urechea decolată (urechea clăpăugă), microtia (urechea prea mică) sau macrotia (urechea prea mare), cât și deformări apărute în urma unor leziuni sau traumatisme (cum ar fi așa-numita „ureche conopidă”, o leziune frecvent întâlnită în sporturile de contact).[2]

Care sunt beneficiile și avantajele otoplastiei?

Pe lângă cel evident, respectiv corectarea problemelor estetice ale urechii, lista beneficiilor urechii mai include îmbunătățirea imaginii de sine și a încrederii în propria persoană, dar și faptul că, de cele mai multe ori, rezultatele sunt permanente.

Este important de menționat și faptul că, în general, este considerată o procedură sigură. În cazuri rare, pot apărea anumite complicații, inclusiv pericondrită (infecția cartilajului auricular), hematoame, cicatrici sau reacții alergice la anestezie. Alte riscuri ale otoplastiei sunt rezultatele asimetrice și aspectul nenatural al urechilor.[2] 

Otoplastia este o procedură chirurgicală cu ajutorul căreia se poate corecta aspectul urechilor și la care poate apela orice persoană cu vârsta peste 5 ani. Prin intermediul acesteia, se pot rezolva probleme precum urechile clăpăuge, urechile prea mari sau prea mici și alte malformații congenitale, dar și deformări apărute în urma unui traumatism. În general, este considerată o procedură sigură și complicații apar doar în cazuri rare. Totuși, este bine să ții cont de potențialele riscuri atunci când iei decizia de a recurge la o astfel de procedură. Alege un chirurg cu experiență, care te poate ajuta să obții rezultatele dorite și știe ce să facă pentru a minimiza eventualele riscuri. 

Bibliografie: 

  1. „Ear Surgery”, American Society of Plastic Surgeons, www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/ear-surgery.
  2. „Otoplasty (Cosmetic Ear Surgery): Procedure & Recovery”, Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/11021-otoplasty-ear-reshaping.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE