De
UPDATE: Iranul a catalogat drept „zvonuri ilogice” afirmațiile oficialilor americani, potrivit cărora avionul ucrainean a fost doborât de o rachetă.
„Științific vorbind, este imposibil ca o rachetă să fi lovit avionul ucrainean, astfel de zvonuri sunt ilogice”, a declarat, potrivit Russia Today, șeful Organizației Aviației Civile din Iran.
Avionul ar fi fost lovit de o rachetă model Tor-M1. Oficialii americani din cadrul Pentagonului consideră că atacul a fost unul accidental și că Iranul ar fi putut să creadă că SUA ripostează la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak.
Una dintre ipoteze este că trupele de la sol din artileria antiaeriană iraniană au văzut probabil pe radar un obiect care se întoarce și probabil au crezut că sunt atacați.
Jurnalistul CNN Barbara Sta
Tot astăzi, Kievul a anunțat că ia în calcul varianta unui atac cu rachetă, variantă pe care Teheranul a exclus-o.
Accidentul aviatic la câteva ore după ce Iranul a lansat 22 de rachete către bazele americane din Irak.
Ipoteza că avionul ar fi putut să fie doborât de o rachetă a apărut la scurt timp de la tragedia aviatică. Pe rețelele de socializare au circulat mai multe imagini în care apar chiar bucăți dintr-o rachetă, dar autenticitatea lor nu a fost confirmată.
Recomandări
Preşedintele Klaus Iohannis, prima declaraţie de presă din 2020, despre situaţia din Orientul Mijlociu
Cele mai citite articole
În plus, întrebat în cadrul unei conferințe despre acest lucru, Donald Trump a spus că nu crede că avionul s-a prăbușit din motive tehnice.
„Cineva ar fi putut face o greșeală de partea cealaltă… nu noi. Nu are nimic de-a face cu noi. Zbura într-o zonă destul de periculoasă. Ei ar fi putut face o greșeală. Unii spun că au fost motive tehnice. Eu personal nici nu cred că se ridică această întrebare”, a declarat liderul de la Casa Albă.
Oficiali britani spun că au văzut informații care sugerează că o rachetă a doborât avionul din greșeală, potrivit Guardian.
La bordul avionului ucrainean se aflau 176 de persoane, dintre care 82 iranieni, 63 canadieni, 11 ucraineni, 10 suedezi, patru afgani, trei britanici și trei germani. Nicio persoană nu a supraviețuit.
Nu este prima oară când un avion este doborât de o rachetă. În 17 iulie 2014, o aeronavă a companiei Malaysia Airlines, la bordul căreia se aflau 298 de oameni, a fost doborât în estul Ucrainei de o rachetă lansată de separatiști.
Recomandări
PAH: Iranul confirmă proastele achiziții de armament ale României
Cele mai importante momente din criza iraniană din ultimele săptămâni:
- 27 decembrie: Milițiile șiite din Irak, susținute de Gărzile Revoluționare iraniene, au lansat un atac cu rachete asupra bazei militare de la Kirkuk, ucigând un subcontractant american
- 29 decembrie: Pentagonul a anunțat că efectuat raiduri aeriene asupra unor zone controlate de gruparea Kataib Hezbollah, gruparea pe care Washingtonul a acuzat-o de atacul de lângă Kirkuk
- 31 decembrie: Mii de protestatari au atacat marţi ambasada Statelor Unite la Bagdad, arzând steaguri, distrugând camere de supraveghere şi strigând ”Moarte Americii”
- 3 ianuarie: Generalul iranian Qasem Soileimani a fost ucis în urma unui raid aerian efectuat de SUA în Irak
- 5 ianurie: Consilierul militar al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem iranian, a declarat că riposta Teheranului va fi una militară și va viza obiective militare
- 8 ianuarie: Iranul a atacat două baze militare americane din Irak. Cel puțin 22 de rachete au fost lansate. Donald Trump a anunțat că nu au fost victime
Sursa: Libertatea.ro