1. Asigura-te ca dimensionarea este corecta
In functie de suprafata ce se doreste a fi climatizata, alegem un echipament corespunzator, capabil sa functioneze la parametri normali.
De asemenea, trebuie luate in calcul si alte detalii, precum aportul de caldura suplimentar (aparate care degaja caldura-calculatoare, ap frigorifice, suprafata vitrata mare, nr. de personae in incinta etc), amplasament sau pozitie de montaj.
Pentru toate acestea exista formule de calcul exact, care determina luarea unei decizii corecte privind puterea echipamentului necesar.
Daca nu avem toate reperele necesare sau nu stapanim indeajuns formulele de calcul, apelam la o firma specializata pentru consiliere.
2. Verifica puterea reala a aparatului de aer conditionat
Fiecare aparat de aer conditionat ar trebui sa aiba specificat, in descriere, puterea nominala a acestuia. Capacitatea nominala se regaseste in fisa tehnica a producatorului si reprezinta capacitatea reala. Se masoara in kw si se transforma in btu.
Astfel, putem verifica foarte simplu daca un aparat afisat cu 12000btu chiar are aceasta capacitate.
In general, a devenit o practica afisarea puterii maxime! Exista si o curba de randament in functie de temperatura exterioara. Ar trebui afisata, pentru ca sunt randamente diferite, in functie brand, model etc.
Diferentele de pret intre echipamente aparent identice sunt generate de toate aceste amanunte mai putin cunoscute de catre clientul final.
3. Cum traducem certificarea Eurovent sau EAC (zona EurAsEC)
Certificarea Eurovent garanteaza ca produsele au fost supuse unei verificari independente-alta decat a producatorului-si ca au fost evaluate cu precizie.
Marca „Eurovent Certified Performance” garanteaza vanzatorului, instalatorului si clientului final ca produsele comercializate au fost evaluate cu precizie.
Scopul programelor de certificare Eurovent este de a crea un set comun de criterii pentru evaluarea produselor. Toti cei angrenati in procesul de vanzare-cumparare si instalare, inclusiv clientul final, pot face o selectie corecta si reala a produselor cu asigurarea ca datele catalogului Eurovent sunt corecte.
Decizia finala este simpla. Cumperi un produs certificat de un laborator acreditat, garant al standardelor relevante, sau iti asumi riscul de a achizitiona un echipament cu fisa tehnica avizata de producator.
4. Instalarea aparatului de aer conditionat
Verifica daca firma distribuitoare dispune de personal propriu, calificat (frigotehnisti) pentru instalarea echipamentelor de aer conditionat.
Procedand in felul acesta, vei avea siguranta unei interventii prompte in perioada de garantie. Sunt firme care asigura gratis un aparat functional in cazul unei interventii care presupune demontarea aparatului tau pentru eventuale reparatii.
Astfel, apeland la o firma autorizata, costurile initiale includ servicii profesioniste: instalare, service rapid, echipament similar/perioada defectiunii, istoric interventii etc.
In general, toate magazinele generaliste si supermarketurile lucreaza in regim de colaborare cu diferite firme, pentru asigurarea serviciului respectiv. Conform comentariilor clientilor, afisate chiar pe site-urile societatilor respective, exista mari probleme de comunicare si intarzieri la interventiile solicitate in perioada de garantie, generate de colaborarile mai mult sau mai putin reusite cu firmele de instalari.
Asigura-te ca echipa care instaleaza aparatul de aer conditionat foloseste materiale de calitate, echipament de lucru conform normelor in vigoare si accesorii/scule profesionale.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com