De
Itzhak Khait și colegii săi de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit că plantele de tutun și tomate emit sunete când resimt lipsa apei sau le este tăiată tulpina. Sunetele au fost înregistrate prin microfoane plasate la 10 cm de plantă și aveau frecvențe între 20 și 100 kilohertzi.
Se pare că aceste sunetele pot fi percepute de unele insecte și mamifere. De exemple, moliile evită să depună ouă pe plantele care emit sunete din cauza lipsei apei. Se pare chiar că și alte plante aud sunetele ”suratelor” lipsite de apă și reacționează la fel. Descoperirea ar putea fi folosită de către agricultori care ar avea un indicator mai exact al cantității de apă de care au nevoie culturile agricole.
Până acum au mai fost făcute studii prin care diverse dispozitive erau introduse în tuburile folosite de plante pentru transportul apei cu scopul de a înregistra vibrațiile provocat de formarea și spargerea bulelor de aer, proces cunoscut sub numele de cavitație, însă aceasta este prima cercetare a sunetelor emise de plante din afara corpului acestora. Yithak Khait crede că sunetele emise în condiții de stres ar putea fi generate tot prin cavitație.
În medie, o tomată lipsită de apă emite 35 de sunete pe oră, în timp ce cele de tutun emit 11. Când tulpinele sunt tăiate, tomatele emit 25 de sunete în următoare oră, iar plantele de tutun 11. Plantele care nu sunt în condiții de stres emit mai puțin de un sune pe oră, în medie.
Recomandări
Înalta Curte repune pe rol cazul de prelevare de organe, relatat de Libertatea, și-i recheamă la audieri pe procurorul și pe medicul acuzați de DNA că au luat ilegal organele!
Măsurătorile au fost realizate de un aparat capabil să distingă sunetele plantelor de cele emise din mediul înconjurător, precum ploaia sau vântul, și s-a descoperit chiar că plantele studiate emis sunete distincte pentru lipsa de apă și pentru tăierea tulpinii. Astfel tutunul emite sunete mai puternice în cazul lipsei de apă decât în cel al tăierii tulpinii.
Anne Visscher de la Grădina Botanică Regală din Kew (Marea Britanie) crede totuși că este nevoie de studii suplimentare pentru a verifica dacă sunetele nu sunt cauzate de alte condiții de stres, precum salinitatea sau temperatura.
Edward Farmer, de la Universitatea din Lausanne, este sceptic în ce privește descoperirile celor din Israel. Farmer crede că ideea că moliile ar putea auzi sunetele emise de plante este ”puțin prea speculativă” și că există deja explicații de ce insectele evită unele plante. În plus, Farmer crede că sunetele înregistrate ar putea să aibă și alte surse, precum procesul de uscare a solului.
Citeşte şi:
Transferul de materii fecale, o terapie revoluționară în afecțiunile intestinale
Proiect de țară: statul fără defecare în aer liber până în 2025
GSP.RO
Benny scos din sărite: „M-am uitat pe Instagramul Cristinei Neagu și mi-era rușine, frate!”
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2019. Taurii sunt năpădiți de gânduri triste
Urmărește cel mai nou VIDEO
Sursa: Libertatea.ro