Recuperarea după o entorsă de gleznă: 3 sfaturi și etape importante pentru vindecare

Autor: Ziarul Top

Șansele să fi suferit deja o entorsă de gleznă sau să suferi una în cursul vieții sunt foarte ridicate. Este o leziune frecventă, ce poate surveni indiferent de vârstă, formă fizică sau nivel de activitate și a cărei severitate poate varia.[1][2] Nu există o abordare unică pentru tratament, însă procesul de recuperare poate fi similar în cele mai multe cazuri și este important să fie urmat pas cu pas pentru a asigura o recuperare completă. Mai jos vei descoperi câteva sfaturi utile privind etapele importante pentru vindecarea unei astfel de leziuni. 

1. Repausul și protejarea gleznei sunt esențiale în primele 24 până la 48 de ore

În primele 24-48 de ore după producerea unei entorse, repausul este crucial pentru a preveni agravarea leziunii – ajută la diminuarea inflamației și facilitează procesul de vindecare. Protejează-ți glezna și evită să o supui la lovituri sau mișcări care ar putea agrava entorsa.

Compresele cu gheață ajută la la reducerea inflamației și la ameliorarea durerii și ar trebui aplicate la fiecare 2-3 ore, timp de 15-20 de minute. Atenție! Gheața nu trebuie aplicată direct pe piele.

Alte două măsuri ce se pot lua în această etapă a procesului vindecare și de recuperare după o entorsă de gleznă este compresia gleznei prin utilizarea unei fașe elastice și menținerea gleznei ridicate pe cât posibil. Ambele măsuri ajută la reducerea inflamației, la prevenirea agravării leziunii și la accelerarea procesului de vindecare.[1][2]

2. Nu te grăbi să începi procesul de recuperare, dar nici nu-l amâna mai mult decât este necesar

Pentru a te recupera complet după o entorsă de gleznă, este esențial să restabilești gama normală de mișcare a articulației și să întărești ligamentele și mușchii de susținere. Trebuie însă ales cu atenție momentul în care se începe procesul de recuperare ortopedică: nu trebuie amânat prea mult, dar nici început prea devreme.

Cele mai citite articole

În general, se recomandă ca primele exerciții de recuperare să înceapă a fi efectuate în primele 48 de ore, dar doar după ce glezna nu mai umflată și zona nu mai dureroasă. Există diverse exerciții ce pot fi efectuate în această etapă, dar este indicat ca acestea să se facă într-un centru de recuperare medicală, sub supravegherea unor specialiști în recuperare ortopedie (medic ortoped, fiziokinetoterapeut).

Este important să îți asculți corpul și să nu forțezi lucrurile. De exemplu, dacă mersul pe jos îți provoacă durere, folosește o cârjă sau o orteza până când mobilitatea se îmbunătățește și durerea se ameliorează. Pentru ca procesul de recuperare să decurgă conform dorințelor și așteptărilor, respectă toate recomandările medicale și participă la toate ședințele de terapie fizică programate.[1][2]

3. Asigură-te că glezna este suficient de puternică înainte de a-ți relua activitățile normale și activitățile sportive

Reluarea activităților obișnuite sau sportive după o entorsă de gleznă trebuie făcută cu maximă precauție și doar după ce ai primit permisiunea unui specialist. Acesta poate evalua dacă glezna s-a vindecat suficient și dacă este destul de puternică pentru a susține greutatea corpului și mișcările specifice sportului practicat.

În general, se consideră că reluarea activitățile complete este permisă odată ce riscul de reaccidentare scade la nivelul de dinainte de producerea entorsei și sunt atinse următoarele obiective: dispariția umflăturii sau tumefacției, revenirea la gama normală de mișcări a articulațiilor și restabilirea forței normale a acestora.[1][2]

Recuperarea după o entorsă de gleznă necesită timp, răbdare și respectarea unui set de etape esențiale. Este important să se respecte, înainte de toate, recomandările specialiștilor în acest sens. Numai aceștia pot stabili un protocol de recuperare personalizat și îți pot oferi sfaturile ce vor ajuta la vindecarea corectă și cât mai rapidă posibil a entorsei de gleznă. 

Surse de referință:

  1. „6 Steps to Rehab a Sprained Ankle”, Verywell Health, 2023, www.verywellhealth.com/ankle-injury-rehabilitation-2549947. Accessed 8 Jan. 2024.
  2. „Recovering from an Ankle Sprain”, Harvard Health, 21 June 2021, www.health.harvard.edu/pain/recovering-from-an-ankle-sprain. Accessed 8 Jan. 2024.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE