Reţeta de ostropel de pui este prezentă în toate cărţile de bucate cu reţete tradiţionale româneşti, este un fel de mâncare uşor de preparat, aromat şi care poate fi consumat atât la prânz, cât sila cina. Ostropelul este un fel de mâncare pregătită din carne fiartă şi puţin prăjită, la care se adăugă un sos de roşii, făină, ceapă şi usturoi. Dar reţetele de ostropel sunt atât de numeroase şi de variate, încât gospodinelor le vine foarte greu să aleagă modul în care vor prepara carnea de pui şi ingredientele proaspete.
Ostropelul de pui se poate găti acasă, dar şi în aer liber, în ceaun, pe pirostrii, cu garnitură de cartofi natur, piure, pilaf, cu salate sau cu acreală, făcând deliciul gurmanzilor. Ostropelul de pui îşi are rădăcinile în Muntenia, fiind un preparat simplu de carne şi legume, însă reţeta variază de la o zonă la alta, iar unele pot fi îmbogăţite cu multe condimente şi legume.
Reţeta tradiţională a ostropelului de pui – ingrediente
Reţeta tradiţională a ostropelului de pui are nevoie de puţine ingrediente, fiind un fel de mâncare servită cu mămăliguță caldă şi cu salata. Acest fel de mâncare face parte din colecţia de reţete tradiţionale românești, sosită pe filieră turcească, adaptat şi adoptat de români conform gusturilor şi ingredientelor locale. Ostropelul poate fi alb sau roşu, cel roşu fiind preferat de gospodine.
Cea mai veche şi mai simplă reţetă de ostropel de pui necesită următoarele ingrediente:
· un pui grill La Provincia sau o caserolă de pulpe de pui inferioare cu piele şi os sau chiar două bucăţi de piept de pui;
· o ceapă de mărime medie;
· două căpăţâni de usturoi;
· 3 linguri de ulei;
· sare, piper, boia de ardei dulce sau iute după gust, cimbru, rozmarin după gust şi preferinţe;
· 700 de grame de roşii proaspete, puţin coapte şi decojite sau o conservă de roşii;
· 2 linguri de bulion concentrat;
· 2 linguri de făină curată;
· 1 legătură de pătrunjel.
Reţeta tradiţională de ostropel de pui – mod de preparare
Pentru a prepara ostropelul de pui tradiţional, gospodinele vor respecta următoarele etape:
· se spală şi se scurge carnea de pui;
· se spală, se curăță legumele şi se taie mărunt – ceapa se taie foarte mărunt, iar usturoiul se pisează;
· se prăjeşte carnea de pui în ulei până capătă o culoare aurie pe ambele părţi, se adaugă ceapă şi usturoiul şi se lasă la călit;
· se adaugă roşiile tăiate cuburi când ceapă este sticloasă şi se lasă la foc mic cu capac, timp de 20 de minute;
· se adaugă bulionul amestecat cu o ceaşcă de apă şi cele 2 linguri de făină şi cu condimente;
· se mai lasă pe foc 10 minute;
· când totul este gata se adaugă legătură de pătrunjel tocată.
Cum se consumă ostropelul de pui
Ostropelul de pui se poate consuma lângă:
· mămăliguţă caldă sau chifle;
· piure de cartofi, cartofi natur sau pilaf de orez;
· salată de vară, de primăvara sau de rădăcinoase râse;
· murături asortate sau salată de varză acră.