Romania, pe urmele Ungariei? Ce a patit tara vecina dupa ce a pus taxa pe activele bancare

Autor: Ziarul Top

Este suficient sa ne uitam la cate probleme au intampinat maghiarii dupa introducerea taxei pe activele bancare, ca sa ne convingem ca Romania nu va are decat de pierdut de pe urma taxei pe lacomie instituite de cabinetul Dancila, sustine analistul economic Iancu Guda.

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, mai multi oameni politici au declarat, in decembrie 2018, ca e absolut firesc ca Guvernul sa le impuna bancilor o taxa „pe lacomie” in conditiile in care acestea fac profituri uriase imprumutandu-i pe romani la costuri impovaratoare si apeland la „jocul pe ROBOR pe care il stabilesc intre dumnealor”.

Sustinand ca se bazeaza pe acest rationament, Cabinetul Dancila a stabilit – prin ordonanta de urgenta – ca bancile vor plati o taxa pe active, in cazul in care nivelul ROBOR depaseste nivelul de referinta de 2%.

In replica, bancile au declarat ca acest nou bir pe care il impune statul le va face sa isi regandeasca strategia de afaceri, respectiv investitiile si chiar sa limiteze creditarea.

Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar Bancari (AAFB) din Romania, Iancu Guda, a explicat pentru Ziare.com ca, inainte de toate, este lipsit de logica economica sa calculezi o taxa pe active bancare raportat la ROBOR.

In acelasi context, Iancu Guda a explicat ca ar fi suficient sa vedem cat de greu i-a fost Ungariei – care are o economie mai dinamica decat a Romaniei – sa isi revina dupa aplicarea unei taxe pe active bancare.

„Daca am calcula valoarea taxei in functie de ROBOR din trimestul IV din 2018 – ea ar urma sa fie de 1,2%. Ramane sa vedem cat va fi ROBOR in acest an. Oricum, din estimarile mele, taxa pe activele bancilor va fi in jur de 1%.

Merita spus ca in Ungaria, in 2010, statul a pus o taxa de aproape 0,53% din activele bancare. Vorbeam despre o taxa care – desi era doar la jumtatea celei pe care vrea sa o impuna Romania – a avut efecte devastatoare pentru economia tarii vecini. Mai exact, creditarea companiilor mici a avut foarte mult de suferit.

Intr-o prima etapa, ca sa rezolve problema, statul maghiar si-a infiintat un fond de investii pentru a credita el insusi companiile mici. Dupa 5 ani, acelasi stat si-a dat, insa, seama ca nu se pricepe la asta si ca activitatea de creditare implica si know-how important, si cheltuieli mari de logistica si administrare.



In consecinta, statul a dat inapoi, a desfiintat fondul si le-a redus bancilor taxa de la 0,53% la 0,2%. Ulterior, creditarea a inceput sa isi revina si acest lucru a avut o influenta pozitiva in economie”
, a declarat Iancu Guda.

Este greu de inteles, in aceste conditii, de ce asteapta Guvernul ca economia Romaniei – mai putin agila decat cea maghiara – sa reziste taxei pe lacomie.

„La maghiari, taxa pe active nici nu a fost, de fapt, o taxa pe lacomie, ci o modalitate de a determina bancile sa contribuie la un fond de salvare pentru perioade de criza. Practic, banii din taxa se duceau intr-un fond sa salvare a bancilor si nu puteau fi folositi pentru alte nevoi.

La noi, n-am vazut sa fie mentionat in legislatie ca banii s-ar duce la un fond de salvare a bancilor. De unde putem trage concluzia ca vor intra in bugetul public si ulterior cheltuiti.

Trebuie sa amintim si ca economia maghiara e mai performanta decat a noastra, din mai multe puncte de vedere. Spre exemplu, companiile lor sunt mai mature si mai putin indatorate decat ale noastre. In plus, la ei se fac mai multe investitii decat la noi, fie ca vorbim despre sectorul public, fie ca ne referim la mediul privat.

De fapt, la ei taxa pe active n-a creat niciodata pe bursa de la Budapesta problemele pe care taxa pe lacomie le-a provocat la Bursa de Valori Bucuresti.

Si in ciuda acestor lucruri, economia maghiara n-a putut suporta pe termen lung o taxa pe activele bancilor la jumatateta celei pe care vrea acum sa o impuna statul, in Romania”, a mai spus Iancu Guda.

In consecinta, in loc sa stimuleze dezvoltarea economiei, taxa pe lacomie risca, de fapt, sa ingreuneze obtinerea de imprumuturi si sa creeze premisele instalarii unei noi recesiuni, in Romania, este de parere presedintele AAFB.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

ARTICOLE RELEVANTE