Salariile caror IT-isti vor fi impozitate

Autor: Ziarul Top

Una dintre masurile trecute de Guvern in scrisoarea de intentie catre FMI este eliminarea scutirii de impozit la salariile programatorilor. Insa, nu toti IT-istii beneficiau de aceasta facilitate.

„Scutirea se aplica la plata impozitului de 16% din salariu, dar nu pentru toti, ci pentru cei care au terminat o facultate de profil, asta insemnand Automatizari si Calculatoare, Electronica, din cadrul Politehnicii, Informatica de la Matematica si Cibernetica de la ASE. Chiar daca cineva a terminat Aerospatiala si e cel mai bun programator din lume, nu primeste aceasta facilitate”, a spus pentru BaniiNostri.ro, Florin Vrejoiu program manager ATIC (Asociatia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii).

Acesta mai spune ca legea mai prevedea o alta conditie la implementare in 2001 si anume ca firma trebuia sa arate ca aduce minim 10.000 de dolari anual din dezvoltarea de software pe persoana ce primeste facilitatea. Este vorba de vanzarea concreta a softului, nu de cifra totala a firmei.

„Dar sunt foarte putine firme care au aplicat pentru aceasta facilitate pentru ca era o birocratie mare. Se estimeaza ca in Romania sunt undeva intre 8.000 si 10.000 de firme de IT, foarte multe dintre ele mici. In mod normal Ministerul Finantelor ar trebui sa aiba o evidenta a numarului de persoane care beneficiaza de aceasta facilitate si nu de numarul firmelor”, mai explica Vrejoiu.

Plaja salariilor in IT
Un studiu AIMS Human Capital arata ca circa 30% din firmele de IT din vestul tarii au operat cresteri salariale in 2009 cu medie de 5-9%. „Bucurestiul si Timisoara sunt orasele cu cele mai mari salarii in sectorul IT. In Capitala gasesti greu sa angajezi un soft-ist cu mai putin de 6-700 de euro. Dar in orase precum Craiova gasesti. Pentru un consultant de SAP salariul ajunge si la cateva mii de euro”, apreciaza reprezentantul ATIC.

Asociatia a solicitat public Executivului sa aplice aceasta masura de plata a impozitului la salariile programatorilor doar la nivelul anului acesta intrucat o solutie nu poate fi gasita in taierea cheltuielilor, ci in dezvoltare. „Problema e ca foarte multe firme de IT vor sa vina in Romania sa investeasca, dar sunt speriate si de aceasta situatie. Daca e instabilitate a mediului economic, relocarea softului este cea mai usoara miscare. Fabricile si activele mobile si imobile sunt mai greu de relocat”, argumenteaza Florin Vrejoiu.

Potrivit ATIC, Romania este inca afectata de decalajul digital, fiind pe locul 26 din 27 de tari UE. Consumul de produse de tehnologie a informatiei este de 0,82% din PIB, la nivelul anului trecut, din care programe informatice 0,2%, jumatate din media Europei de Est.

ARTICOLE RELEVANTE