Organismele marine pot acumula cantitati surprinzatoare de plastic inainte de a ajunge in farfuriile oamenilor.
Mai multe scoici au fost expuse de un grup de cercetatori, in cadrul unei serii de experimente, la nanoparticule de plastic, relateaza Daily Mail.
Oamenii de stiinta au constatat ca, in sase ore, miliarde de astfel de particule microscopice, care ajung in mediile acvatice ca urmare a degradarii deseurilor din plastic, au fost colectate in muschii, in intestinele, in rinichii si in alte organe ale vietatilor.
Odata ce animalele au fost introduse intr-un mediu curat, a fost nevoie de pana la 14 zile pentru ca plasticul sa fie eliminat din organism.
„Este esential pentru evaluarea riscurilor pe care particulele de plastic le prezinta pentru sanatatea umana sa sa intelegem daca aceste particule sunt absorbite prin membranele biologice si se acumuleaza in organele interne”, spune Ted Henry, profesor in toxicologia mediului la Universitatea Heriot-Watt din Marea Britanie.
Nanoparticulele au fost realizate din polistiren si au fost etichetate astfel incat sa poata fi ulterior identificare. Spre deosebire de alte studii, in acest caz au fost folosite concentratii de nanoparticule din plastic similare celor din mediul natural al scoicilor, sustin cercetatorii. Studiul a fost publicat in jurnalul Environmental Science and Technology.
Cele mai citite articole
C.S.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com