Sondaj global: Capitalismul face mai mult rău decât bine

Autor: Ziarul Top

Sondaj global: Capitalismul face mai mult rău decât bine

De Cristian Anton,

Este pentru prima dată în două decenii de existenţă când autorii studiului ”Edelman Trust Barometer”, care îşi propune să evalueze încrederea publicului în instituţii de bază, au încercat să afle care este percepţia oamenilor despre capitalism.

Asta după ce sondajele anterioare au arătat o creștere a percepției de inegalitate, ceea ce i-a determinat pe autorii studiului să întrebe dacă încep să aibă dubii despre democrațiile occidentale bazate pe capitalism, indică sursa citată.

”Răspunsul este da”, a declarat cercetătorul principal David Bersoff.

”Oamenii îşi pun problema dacă ceea ce avem azi, lumea în care trăim azi, este optimizat pentru a putea avea un viitor mai bun”, a spus Bersoff.

Peste 34.000 de persoane din 28 de țări

Sondajul a cuprins peste 34.000 de persoane din 28 de ţări, de la democraţii liberale cum sunt Statele Unite şi Franţa până la societăţi bazate pe modele diferite, cum sunt China şi Rusia, iar 56% dintre participanţi au conchis că ”în forma sa actuală capitalismul face mai mult rău decât bine în lume”.

La nivel naţional, capitalismul este privit cu cea mai mare neîncredere în Thailanda şi India, cu 75% şi respectiv 74%, urmate îndeaproape de Franţa, cu un nivel de neîncredere de 69%. Au mai fost înregistrate majorităţi sceptice şi în alte ţări din Asia, Europa, Golf, Africa şi America Latină.

Poveste lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat

Recomandări

Poveste lui Gheorghe Drăguț care a trăit mereu cu moartea la poartă. Cum s-a vindecat de cancerul la ficat

Doar în Australia, Canada, SUA, Coreea de Sud, Hong Kong şi Japonia o majoritate a celor intervievaţi şi-au exprimat dezacordul cu afirmaţia că în forma curentă capitalismul face mai mult rău decât bine.

Respondenţii s-au arătat preocupaţi mai ales de ritmul progreselor tehnologiei şi nesiguranţa locurilor de muncă, dar şi-au exprimat totodată neîncrederea în media şi în capacitatea guvernelor naţionale de a face faţă provocărilor actuale.

Asiaticii, mai optimiști

Cele mai citite articole

Sondajul a mai indicat că asiaticii sunt mai optimişti decât alţii în ce priveşte perspectivele economice.

Pe de altă parte, studiul a constatat şi un decalaj în creştere în privinţa atitudinilor respondenţilor în funcţie de statut, cei cu venituri mai mari şi cu un nivel de educaţie superior tinzând să fie mai încrezători, au mai notat cercetătorii de la Edelman.

Edelman Trust Barometer a fost lansat în 2000 pentru a analiza teoriile politologului Francis Fukuyama, care după căderea comunismului a afirmat că democraţia capitalistă liberală a înlăturat ideologiile rivale, anunţând ”sfârşitul istoriei”.

Ilie Dumitrescu a avut o aventura cu o femeie maritata. A spus cine este: "Omul m-a sunat și mi-a spus: «Am o familie și te rog să încetezi»"

GSP.RO

Ilie Dumitrescu a avut o aventura cu o femeie maritata. A spus cine este: „Omul m-a sunat și mi-a spus: «Am o familie și te rog să încetezi»”

Horoscop 20 ianuarie 2020. Racii trebuie să își schimbe prioritățile

HOROSCOP

Horoscop 20 ianuarie 2020. Racii trebuie să își schimbe prioritățile

Urmărește cel mai nou VIDEO

Sursa: Libertatea.ro

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE