1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner

Tipuri de cabluri electrice în funcție de utilizare

Autor: Ziarul Top

În ziua de azi, un lucru este cert, suntem mereu conectați la tehnologie și la dispozitivele electrice. Tocmai de aceea, curentul electric a devenit o necesitate pentru noi, iar lipsa acestuia ar putea schimba cursul dezvoltării societății. Un conductor electric este o componentă esențială din locuința noastră, deoarece ne ajută să utilizăm acest element vital pentru a pune în funcțiune diferite dispozitive, care mai nou au devenit o extensie a noastră.

Există, cu toate acestea, mai multe tipuri de cabluri electrice și fiecare poate fi utilizat în anumite circumstanțe. Specialiștii ne recomandă să luăm la cunoștință informațiile importante legate de cablurile electrice pentru a preveni utilizarea eronată a acestora. Nivelul de tensiune electrică dintr-un cablu sau prelungitor poate fi destul de mare și poate provoca accidente dacă nu este manevrat și utilizat corect.

În acest articol, Electric14 – magazin specializat în produse și accesorii electrice îți va prezenta mai multe tipuri de cabluri electrice și detalii esențiale pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să achiziționezi cabluri pentru viitoarele tale proiecte. 

Cât de importante sunt cablurile electrice în locuințele noastre?

Fără să ne dăm seama, am creat această dependență de curent electric și ne aflăm în multe dintre situații în căutarea unei prize pentru a ne încărca fie telefonul, fie căștile, fie dispozitive electronice care ne ajută să ne relaxăm. Mai mult decât atât, instalațiile electrice au devenit o componentă esențială în locuința fiecăruia.

Atât prelungitoarele, cât și cablurile și firele electrice sunt acum o nevoie de bază pentru un mediu plăcut în spațiul personal. Un cablu electric devine instrument principal în diferite acțiuni casnice. Totodată, aceste cabluri ne ajută să conectăm, pe distanțe mai mari, multiple dispozitive care se află în încăperi diferite. 

Avem nevoie de cabluri electrice si conductori pentru a menține siguranța și pentru a utiliza energia electrică în condiții optime, reducând astfel riscurile unui incident neplăcut. Este necesar să optezi pentru produse conductoare de calitate, care să creeze un cadru excelent pentru transferul energiei electrice. 

Cabluri electrice vs. prelungitoare – care este diferența?

Avem tendința de a folosi cuvântul „cablu” pentru a ne referi și la prelungitoarele electrice și este important să punctăm diferențele dintre cele două tipuri de produse, în așa fel încât să nu se creeze confuzii atunci când ne informăm în legătură cu acestea. 

Cele mai citite articole

În esență, cablurile sunt o componentă a prelungitoarelor. Acestea sunt utilizate pentru transport de energie electrică de la priză către un dispozitiv. Prelungitoarele sunt niște extensii ale prizelor, de diferite dimensiuni. Cablurile electrice mai sunt numite și conductori și pot fi unifilare (cu un singur strat de sârmă) sau multifilare (cu straturi multiple de sârmă). 

Conductorii electrici pot fi mai mici și mai subțiri decât prelungitoarele care au un strat solid de izolație în învelișul exterior. De asemenea, cablurile electrice sunt proiectate pentru alimentarea permanentă a dispozitivelor, în timp ce prelungitoarele sunt proiectate pentru uz temporar și pentru a fi transportate în diferite locații. 

Modele de conductori de curent pentru interior / exterior

În general, modele de cabluri electrice se numerotează în funcție de numărul de conductoare, izolator, protecția metalică și învelișul exterior. Printre cele mai cunoscute este modelul MYYM, cu conductor din cupru flexibil și izolație din PVC. 

Acestea rezistă la solicitări mecanice medii și poate fi folosit în instalații semi-industriale. Un cablu MYYM poate fi utilizat și în alimentarea corpurilor de iluminat și a dispozitivelor de uz casnic, ceea ce înseamnă că mai mult ca sigur ai în locuința ta un astfel de cablu.

Un cablu MYYUP este un cablu flexibil din cupru cu izolatie si manta din PVC. Acesta detine 2 conductoare, cu o secțiune și poate fi utilizat în instalații fixe sau mobile, la alimentarea aparatelor electrice cu o solicitare mecanică ușoară. Mai există și cablurile MYF, fabricate din aceleași materiale, care se cuplează la instalațiile rezidențiale interioare. 

Pentru lucrări de exterior, de cele mai multe ori se utilizează cablurile de tip CYYF, cu o rezistență impresionantă la flacără, pentru instalațiile fixe. Este indicată utilizarea unor tuburi pentru instalațiile electrice rezidențiale, pentru o funcționare optimă a cablului și pentru ca proiectul să aibă un rezultat la standardele așteptărilor. 

Găsești produse din categoria cabluri electrice premium pe Electric14.ro!

Alege să investești în cabluri electrice de calitate înaltă. Pe site-ul Electric14.ro vei găsi o gama extinsă de cabluri și produse electrice la prețuri accesibile. Comanda online și beneficiezi de livrare rapidă și sigură. Pentru mai multe detalii legate de specificațiile produsului, transport și retur, verifică catalogul cu oferte și pagina cu informații utile din site. 

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE

1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner