Fiecare investitor începător, după ce și-a fixat foarte limpede obiectivele investiționale și profilul de risc pe care îl prezintă, se gândește mai mult ca sigur cum să-și structureze portofoliul în așa fel încât să corespundă nevoilor sale și să elimine pierderile. Pe piața financiară există în prezent un număr extrem de mare de instrumente financiare, unele mai atractive decât altele, iar problema structurării corecte a portofoliului de investitor este din acest motiv mai complicată decât oricând.
Un investitor înțelept împletește armonios riscurile cu siguranța
Un investitor conservator care nu este pregătit din punct de vedere al informațiilor deținute, dar și pe plan psihic, pentru posibile pierderi poate să se rezume la includerea în acest portofoliu a unor instrumente financiare cu risc scăzut: obligațiuni, fonduri tranzacționate la bursa de obligațiuni (ETF), fonduri de investiții imobiliare, depozite, precum și produse structurate cu protecție completă a capitalului.
Mai mult decât atât, specialiștii în domeniul financiar recomandă cel mai adesea investitorilor începători ca să lucreze doar cu instrumente cu grad mai mare de siguranță, măcar pentru o perioadă și, de-abia apoi, când se inițiază mai profund în tainele investițiilor, să adauge treptat și alte instrumente cu un risc ceva mai crescut în portofoliul lor.
Cele mai citite articole
Chiar și un investitor cu un profil de risc mediu combină inteligent instrumentele cu risc ridicat cu instrumente financiare mai sigure. Existența unor instrumente conservatoare (cu grad sporit de siguranță) la portofoliu reduce riscurile de a pierde bani, în timp ce adăugarea de instrumente cu risc ridicat permite să se obțină profituri mai mari în timp scurt. Un portofoliu investițional echilibrat ar trebui să includă: 50% instrumente cu risc scăzut și 50% instrumente cu risc ridicat.
Mai trebuie subliniat și faptul că orice operațiuni de pe piețele financiare sunt supuse riscurilor, cu alte cuvinte, crizele financiare nu sunt un fel de urgență, ele fac parte integrantă din piețele financiare. Cel mai periculos pentru valorile mobiliare este riscul de a deveni lichide, adică astfel încât să nu poată fi vândute pentru o sumă apropiată de prețul lor de cumpărare.
Iată doar câteva instrumente financiare:
- Acțiunea este un titlu de emisiune care asigură dreptul proprietarului său de a primi o parte din profitul unei societăți pe acțiuni sub formă de dividende, de a participa la conducerea unei societăți comerciale și la o parte din proprietatea rămasă după lichidarea acesteia.
- Obligațiunea este un titlu de emisiune care asigură dreptul proprietarului său de a primi de la emitentul obligațiunii în termenul prevăzut de aceasta valoarea nominală a obligațiunii și un procent din aceasta, sau alt echivalent de proprietate. Foarte populare sunt titlurile de stat.
- Cambia este o obligație simplă, necondiționată a tragatorului de a plăti persoanei specificate o anumită suma de bani într-o anumită perioadă. Se specifică clar: cât, cui, când și unde să plătească.
- Titlurile de valoare derivate sunt documente care conțin drepturi de proprietate de utilizare a activelor financiare. Principalele tipuri sunt: futures (obligația de a cumpăra sau de a vinde), opțiuni (dreptul de a cumpăra sau de a vinde), swap-uri (dreptul de a schimba active).
Pentru lista extinsă a instrumentelor financiare la îndemâna investitorilor intră pe goldring.ro!