Vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) Zoltan Nagy-Bege sustine ca Guvernul a plafonat pretul gazelor, prin OUG 114, din cauza ca piata autohtona nu era pregatita pentru liberalizare. Cu toate astea, e limpede ca UE nu vede plafonarea cu ochi buni si vor trebui luate masuri.
„In 2016, Guvernul Romaniei a luat decizia sa liberalizeze piata de gaze naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, lucru care s-a intamplat (a inceput printr-o dereglementare partiala – n.red.) la 1 aprilie 2017.
La acea vreme, toate analizele aratau ca nu mai are sens sa continuam acel calendar convenit cu Comisia Europeana, pentru ca am fi ajuns, din aprilie 2017, la situatia in care pretul gazelor de import era mai mic decat cel din calendar.
La momentul liberalizarii nu existau mecanisme de piata suficient de mature, asa ca trebuie sa recunoastem ca piata romaneasca de gaze nu era complet pregatita pentru liberalizare, motiv pentru care Guvernul Romaniei a luat in decembrie 2018 decizia de a limita, pentru o perioada de timp, pretul de productie interna”
, a declarat Bege, citat de Agepres.
Plafonand pretul gazelor, Romania si-a incalcat, insa, angajamentele luate la nivel european. In consecinta, CE n-a ezitat sa declanseze o procedura de infrigement impotriva tarii noastre.
Ulterior, Guvernul a decis sa nu mai limiteze pretul tuturor cantitatilor de gaze romanesti, ci doar a celor care vor fi consumate de populatie si de CET-uri (care produc agent termic pentru populatie) . Pasul inapoi n-a fost, insa, suficient pentru a opri procedura de infrigement.
In consecinta, Guvernul spera acum ca procedura de infrigement impotriva Romaniei sa progreseze foarte incet. In acest fel, dupa 3 ani, tara noastra ar putea renunta la plafonarea pretului gazelor impusa prin OUG 114, inainte sa apuce Comisia Europeana sa ne sanctioneze.
„La nivelul Comisiei Europene am avut deja doua discutii pe aceasta tema (…) Exista cateva incompatibilitati cu directiva de gaze naturale si cu tratatul UE.
Este foarte clar ca exista baza legala si pentru masuri temporare la nivelul tarilor membre care sa protejeze unii consumatori, la noi este pentru toti consumatorii casnici, ceea ce s-ar putea sa nu fie chiar in regula, dar suntem in discutii ca pentru acea perioada sa o folosim pentru a crea mecanisme de piata serioase, mature, care sa sustina o liberalizare mai bine fundamentata si, dupa renuntarea la aceste masuri temporare, sa avem o piata cu adevarat liberalizata cu preturi corecte, scopul fiind de a avea preturi corecte pentru toti consumatorii.
(…) In acest moment, consumatorii vulnerabili sunt protejati si nu prea, pentru ca multi dintre consumatorii casnici nu au nevoie de protectie, iar cei vulnerabili cu adevarat nu sunt protejati suficient”, a precizat Bege.
Potrivit acestuia, autoritatile trebuie sa identifice masurile prin care sa fie protejati consumatorii vulnerabili, importante fiind si mecanismele de tranzactionare pe piata angro, la care ANRE lucreaza inca din 2018.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com