10 Surse de finanțare a unei afaceri

Autor: Ziarul Top

Sursele de finanțare reprezintă factorul esențial în orice afacere. Mulți antreprenori se confruntă în afacerea lor cu lipsa lichidității, acesta fiind un obstacol tot mai des întâlnit. Astăzi, avem acces la numeroase surse de finanțare sigure necesare bunului mers al activității desfășurate.

1.  Fondurile proprii și cele împrumutate de la persoanele apropiate 

În cazul afacerilor mici, cea mai accesibilă soluție este reprezentată de fondurile proprii sau cele acordate de familie, prieteni, întrucât instituțiile financiare oferă credite în condiții mult mai stricte afacerilor aflate la început. Totodată, persoanele pot apela și la un amanet dacă au nevoie urgentă  de bani, în baza unor bunuri personale. Această sursă de finanțare garantează un nivel ridicat de independență, flexibilitate și siguranță.

2. Creditul bancar 

Este sursa principală de finanțare a afacerilor, fiind opțiunea cea mai des utilizată de antreprenori. Printre avantajele creditului bancar menționăm:

  • Un nivel optim de flexibilitate în privința criteriilor de acordare a creditului sau suma necesară;
  • Obținerea de fonduri suplimentare necesare dezvoltării business-ului;
  • Stabilirea unei relații cu instituția bancară, astfel având acces mult mai ușor la diverse servicii complementare.

3. Programe speciale de finanțare 

Surse de finanțare sustenabile sunt fondurile nerambursabile oferite programele Uniunii Europene sau ale instituțiilor guvernamentale ale statului. Pentru a obține aceste finanțări este nevoie de o:

  • Studiere a criteriilor de eligibilitate, a documentației necesare;
  • Informare permanentă cu privire la programele existente;
  • Selectare a variantelor ce se pliază pe  profilul de activitate al firmei.

4. Emiterea de acțiuni și obligațiuni

Este o sursă eficientă de finanțare pentru companiile mare, care își propun o extindere a business-ului în viitorul apropiat.

5. Leasing-ul

Leasing-ul reprezintă o formă de credit ce presupune achiziția unui echipament sau orice alt bun de către firma de leasing pentru un utilizator, ulterior acesta restituind o sumă stabilită prin contract companiei. Practic, echipamentele sunt achiziționate de către societatea de leasing și se închiriază ulterior solicitantului.

6. Fondurile de capital de risc 

Sunt specializate în investiții în cazul cărora probabilitatea eșecului este ridicată, dar cazurile de succes sunt suficiente pentru a compensa pierderile. Principalele avantaje sunt:

  • Primirea unui aport de capital pe o perioadă îndelungată, timp în care nu trebuie achitate dobânzile;
  • Păstrarea controlului majoritar asupra capitalului firmei.

7. Microfinanțarea 

Se adresează firmelor la început de drum și presupune acordarea de împrumuturi pe termen scurt în condițiile îndeplinirii unor criterii de eligibilitate, iar costurile și dobânzile sunt mai ridicate în comparație cu creditul bancar.

8. Creditele de la furnizori și clienți 

Din clipa în care firma a primește serviciile livrate de către furnizori și până în momentul plății efective, întreprinzătorul beneficiază de un credit din partea furnizorului.

9. Business Angels 

Din această sursă de finanțare fac parte antreprenori care investesc fonduri, experiență și soluții inovatoare în dezvoltarea afacerilor de început sau a celor în curs de dezvoltare. 

10. Factoringul

Factoringul este o formă de finanțare ce presupune o încasare a valorii facturilor înainte de data de plată stabilită cu clientul. Cu alte cuvinte, factoringul ajută la îmbunătățirea cash-flow-ului, acesta fiind necesar pentru buna funcționare a activității derulate.

ARTICOLE RELEVANTE