Comisia Europeana a publicat un raport privind punerea in aplicare a principiilor unui acord de autoreglementare, semnat anul trecut de 25 de mari site-uri de socializare si referitor la protectia on-line a minorilor.
Site-urile, printre care si administratorii Facebook si YouTube, au fost testate din perspectiva utilizatorului, privind posibilitatea minorilor de a se proteja impotriva riscurilor existente online prin facilitarea operatiunilor de modificare a setarilor de confidentialitate, blocarea accesului anumitor utilizatori sau stergerea comentariilor si a informatiilor nedorite, potrivit Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.
Cei 25 de semnatari ai acordului sunt: Numarul site-urilor care au semnat acest acord este de 25, dupa cum urmeaza: Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, YouTube (Google), Hyves, Xbox Live (Microsoft), Windows Live (Microsoft), MySpace, Nasza-klaza.pl, Netlog , One.lt, Piczo, Ratee, Skyrock, SchülerVZ (VZnet), StudiVZ (VZnet), meinVZ (VZnet), Habbo Hotel (Sulake), Galleria IRC (Sulake), Tuenti, Yahoo! Raspunsuri, Yahoo! Flickr şi Zap. Lu.
Raportul citat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC) spune ca, in marea lor majoritate, „aceste companii au acordat minorilor posibilitatea de a se proteja impotriva riscurilor existente online prin facilitarea operatiunilor de modificare a setarilor de confidentialitate, blocarea accesului anumitor utilizatori sau stergerea comentariilor sau a informatiilor nedorite din profilul lor”.
Totusi, mai putin de jumatate din companiile care gestioneaza retele de socializare (40%) intocmesc profiluri ale utilizatorilor sub 18 ani care sa fie vizibile, in mod implicit, doar de prietenii acestora si numai o treime dintre acestea au dat curs solicitarilor de ajutor din partea utilizatorilor. APC da si adresele unde pot fi gasite atat raportul global al Comisiei Europene:
http://ec.europa.eu/information_society/activities/social_networking/eu_action/implementation_princip/index_en.htm
…cat si rapoarte individuale care ofera detalii cu privire la masurile de siguranta ale fiecarui site testat.
http://ec.europa.eu/information_society/activities/social_networking/eu_action/implementation_princip/index_en.htm