Cand vorbim despre alimente, nu intotdeauna ce este bun este si foarte sanatos. Asta pentru ca anumite ingrediente care dau gustul mancarii, asa cum ar fi sarea si zaharul, pot provoca probleme serioase de sanatate daca sunt consumate in mod constant si in cantitati mari. De asemenea, si alimentele procesate contin o serie de aditivi din categoria conservantilor si colorantilor alimentari, care, desi fac mancarea sa arate mai bine, nu sunt foarte sanatosi pentru organism.
Din fericire, exista si o serie de ingrediente sanatoase din care poti prepara o masa delicioasa, iar in cele ce urmeaza ti le prezentam pe cateva dintre ele.
Carnea de pui
Carnea contine proteine necesare organismului, dar si o serie de grasimi nerecomandate de catre medici si nutritionisti, pentru ca duc la cresterea nivelului de colesterol, si de aici, la aparitia unor afectiuni cardiovasculare grave. Renuntarea totala la consumul de carne nu este o solutie, pentru ca si aceasta are un aport pretios de nutrienti. Cea mai sanatoasa varianta este consumul de carne alba, indeosebi, de pui.
Carnea de pui contine o cantitate mult mai mica de grasimi nocive fata de carnea rosie, iar acestea sunt concentrate in piele. Inlaturand pielea, scapi de aceste grasimi si ramai doar cu aportul de proteine. De aceea, daca te-ai decis sa faci un gratar, iti recomandam produsele din gama Fragedo Barbeque, pe baza de carne de pui gata marinata.
Alimentele bio
Fructele si legumele cultivate in mod natural precum si carnea animalelor crescute in acelasi regim sunt mai sanatoase decat produsele similare provenite din exploatatii mari, care furnizeaza pe piata cantitati industriale. Ingredientele bio provin din ferme mai mici, in care nu sunt folosite ingrasaminte si tratamente chimice. Plantele sunt lasate sa creasca in mod natural, iar solul este fertilizat doar cu ingrasaminte organice, in timp ce animalele si pasarile sunt crescute in spatii generoase care le permit sa se miste liber si sa se hraneasca natural. De asemenea, furajele sunt si ele suta la suta naturale. Astfel, alimentele bio nu contin niciun fel de substante chimice, motiv pentru care sunt mai sanatoase decat cele provenite din exploatatii industriale sau decat cele procesate.
Fructele si legumele
Aceste ingrediente n-ar trebuie sa lipseasca de la nicio masa, indiferent de sezon si de momentul zilei. Fructele si legumele constituie principala sursa de vitamine si minerale indispensabile pentru organism. Ideal este sa fie consumate sub forma cruda, pentru ca astfel isi pastreaza intregul continut de substante nutritive. De aceea, salatele de cruditati ar trebui sa insoteasca felurile principale de mancare in timp ce fructele n-ar trebui sa lipseasca de la micul dejun si de la desert. Acestea se consuma proaspete in perioada de primavara-toamna, in timp ce pentru iarna poti face rezerve, punandu-le din timp la congelator.
Cerealele integrale
Desi multi il ignora pe motiv ca nu pot manca dimineata, micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, pentru ca furnizeaza energia necesara organismului pentru cea mai mare parte din zi. Din meniul micului dejun trebuie sa faca parte cerealele integrale, care sunt o bogata sursa de fibre alimentare, proteine si carbohidrati.
Consumate la primele ore ale zilei, cerealele integrale confera senzatia de satietate pentru mai mult timp, astfel ca dispare tentatia unor mici gustari pana in pranz. In acest fel, previn acumularea de kilograme in plus, ceea ce aduce beneficii atat pentru silueta cat si pentru sanatatea organismului, impiedicand aparitia obezitatii si a numeroaselor problemelor care deriva de aici.
Toate aceste ingrediente sunt oricand disponibile, se prepara foarte usor si dau o savoare deosebita mancarurilor. Asadar, ai suficiente motive sa incepi sa le folosesti tot mai des atunci cand gatesti.