4 moduri in care magnetii au revolutionat lumea moderna

Autor: Vornisa Diana

Magnetii, acele obiecte pe care le adoram in copilaria de dinainte de 1989, au schimbat definitiv lumea moderna. Conform definitiei simple, magnetul este un material sau un obiect care produce camp magnetic, lucru care ii confera proprietati particulare cum ar fi exercitarea unei forte de atractie asupra unui material feromagnetic. Astazi, magnetii sunt esentiali pentru mai multe tehnologii decat v-ati astepta, influentand  modul in care conducem, tratam cancerul sau modul in care practicam sport.

Tablele magnetice

Una dintre cele mai simple utilizari ale magnetului este cea in domeniul biroticii. Banala tabla magnetica este cea care a revolutionat modul in care se desfasoara prezentarile la birou, in salile de clasa sau acasa. Cu o tabla magnetica la pret avantajos poti astazi sa comunici cu angajatii, colegii, elevii sau propriul copil fara a fi nevoiti sa ne murdarim si fara a consuma sute de coli de hartie.

Trenurile Maglev

La inceputul lui 2015, Japonia a batut recordul mondial de viteza pentru un tren: 366 de mile pe ora. Cum au facut-o? Cu ajutorul magnetilor. Japonia a inventat trenul Maglev, un tren cu levitatie magnetica, care, in locul rotilor, utilizeaza campuri magnetice puternice pentru a-si asigura levitatia si a avansa. Spre deosebire de trenurile clasice, nu exista contact cu sina, ceea ce reduce fortele de frecare si permite atingerea unor viteze foarte mari. Modelul a fost preluat de tari din lumea intreaga.

Protectie la fotbalul american

Tehnologia pe baza de magneti ajunge chiar si in sport.  Prin utilizarea de magneti in echipamentul de protectie in fotbalul american, industria ar putea sa previna mai bine loviturile si alte leziuni grave la nivelul capului jucatorilor.

Raymond Colello, profesor la Universitatea Virginia Commonwealth, afirma ca adaugarea de magneti usori in partea din fata si in extremitatile castilor jucatorilor ar putea actiona ca niste „franare” in timpul coliziunilor dintre jucatori.

Detectarea cancerului

Cercetatori din SUA au pus la punct un dispozitiv magnetic care poate captura celulele canceroase din sange, potrivit agentiei  Xinhua. Tehnica este rapida si eficienta si ar putea contribui la depistarea precoce a cancerului. Un fir, asemanator unei sarme, introdus intr-o vena poate atrage nanoparticule magnetice special concepute pentru capturarea celulelor canceroase din sange. Nanoparticulele contin un anticorp care se agata de celulele tumorale circulante, se arata in studiu. Ulterior, dupa ce celulele canceroase si nanoparticulele se unesc, celula se „infasoara“ cu magnetul minuscul, iar cand complexul celula-magnet trece pe langa fir, este atras de forta magnetica abatandu-se de la traiectoria sa normala din fluxul sanguin si se ataseaza de fir. Acesta din urma este scos apoi din vena, iar celulele sunt „dezbracate“ spre a fi analizate.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE

extrastyle.ro