„Ordonanta Cuc” favorizeaza distrugerea naturii si ne-ar putea lasa fara bani europeni pentru autostrazi

Autor: Ziarul Top

Asociatiile de infrastructura si de mediu sustin ca un proiect de ordonanta de urgenta pe care l-a initiat Ministerul Transporturilor – sub pretextul ca ar incerca sa accelereze constructia de autostrazi – risca sa distruga arii naturale protejate si chiar sa lase Romania fara bani europeni pentru drumuri.

Inca de la momentul in care a revenit in functia de ministru al Transporturilor (din care fusese demis pentru rezultate slabe, in octombrie 2017), Razvan Cuc a sustinut ca Romania trebuie sa isi schimbe legislatia pentru a putea construi mai repede autostrazi.

In ultimele saptamani, in timpul vizitelor pe santiere, Cuc a tot detaliat modul in care ar vrea sa schimbe legislatia. In cele din urma, Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta, care cuprinde propunerile de modificari.

Printre altele, proiectul de OUG prevede ca in legislatie se va introduce notiunea de „proiect de transport de interes national”. Acest tip proiect ar urma sa fie exceptat de la „interzicerea dezvoltarii (…) in cadrul ariilor naturale protejate sau in zonele tampon ale acestora”. Cu alte cuvinte – daca proiectul de ordonanta ar ajunge sa se adopte in forma pusa in dezbatere – statul ar capata dreptul de a distruge oricate arii protejate, transformandu-le in santiere pentru sosele.

Mai mult chiar, potrivit Asociatiei Pro Infrastructura – constructorii ar putea primi autorizatia de construire a unui drum chiar inainte sa obtina acordul de mediu. In plus, pe santier – chiar si dupa ce a obtinut acordul de mediu – constructorul ar putea alege sa faca lucrari despre care autoritatea de mediu nu stie, fara a-i cere acesteia acordul prealabil.

Specialistii in consevarea naturii: Graba strica treaba! Proiectele accelerate acum risca sa se blocheze

La solicitarea Ziare.com, World Wide Fund for Nature (WWF) a informat ca „graba strica treaba” si ca proiectele de infrastructura rutiera au nevoie de o pre-plafinicare atenta ca sa nu se blocheze pe parcurs.

„Proiectele majore de infrastructura necesita o (pre-) planificare strategica integrata mediu-transport, care include din start masurile de conservare a biodiversitatii. (…)

Grabirea procesului de pregatire a proiectelor de transport prin exceptii legislative este aparenta. Din contra, exceptiile creaza riscul unor blocaje ulterioare din cauza pregatirii necorespunzatoare a proiectelor. Astfel, un prim risc al exceptiilor legislative este sa intarzie, de fapt, punerea in operare a noilor infrastructuri.

Un al doilea risc este posibilitatea demararii de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement pentru nerespectarea de catre Romania a legislatiei europene de mediu”, a transmis WWF.

Mai mult chiar, sustin specialistii in probleme de mediu, deja avem dovada faptului ca proiectarea necorespunzatoare a unei sosele de mare viteza poate crea probleme majore.

„Un exemplu negativ, de planificare necorespunzatoare, il reprezinta tronsonul de autostrada dintre Sebes si Sibiu unde doar toamna trecuta au fost loviti mortal trei ursi in accidente auto.



Din fericire, pana in prezent nu au existat victime umane, insa pericolul exista. Daca studiile de biodiversitate si evaluarea impactului asupra mediului ar fi fost facute corespunzator, s-ar fi putut include masuri adecvate din faza de planificare in vederea limitarii riscurilor de coliziune cu animalele salbatice care au nevoie de coridoare ecologice neintrerupte”
, potrivit WWF.

Pro Infrastructura: Fara solutii tehnice, nu poti construi decat pe bajbaite. Riscam sa ramanem fara bani europeni!

Potrivit proiectului de ordonanta, Ministerul Transporturilor vrea ca „documentatiile tehnico-economice corespunzatoare fiecarei faze de proiectare – expertiza tehnica, studiu de fezabilitate/documentatie de avizare, documentatie tehnica D.T., proiect tehnic – P.T., detalii de executie – D.E sa fie elaborate si aprobate pe parcursul sau la incheierea executarii lucrarilor”.

Or, tocmai calitatea slaba a documentatiei tine in loc, de ani de zile, mari proiecte de infrastructura. Spre exemplu, niciun constructor nu s-a incumetat sa incerce sa realizeze Autostrada Ploiesti-Brasov, care ar urma sa treaca prin munte, inclusiv din cauza documentatiei imprecise.

In aceste conditii, cu acest proiect de OUG, potrivit Pro Intrastructura:

„Ministerul Transporturilor este aproape de a instaura haosul in infrastructura de transport (…)

O prima modificare nefericita este emiterea de autorizatii de construire fara a fi obtinute avizele, acordul de mediu, chiar fara studii sau proiect tehnic! Ne intrebam retoric ce va executa constructorul in teren daca nu are aprobate solutiile tehnice. Va lucra pe bajbaite.

Aberatia este ‘justificata’ printr-o procedura similara de obtinere a autorizatiei de construire in caz de calamitati naturale si situatii de criza. Dar noi vorbim aici de autostrazi care trebuie temeinic pregatite, nu de interventii pompieristice”.

Potrivit specialistilor in infrastructura, astfel de masuri ar putea sa lase Romania fara bani europeni pentru constructia de sosele de mare viteaza.

„Proiectul legislativ propus este un dezastru total inoportun. ‘Solutiile’ prevazute nu rezolva cauzele blocajelor, ba dimpotriva, le adancesc. In plus, avem toate sansele ca Uniunea Europeana sa ne suspende (sau sa taie complet) platile din fonduri nerambursabile daca aceste masuri disruptive vor fi adoptate, ba chiar poate fi pornita procedura de infringement contra Romaniei”, mai transmite Asociatia Pro Infrastructura.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

ARTICOLE RELEVANTE