Exista in ultima vreme multe idei in legatura cu utilizarea halelor industriale. E drept, mai ales idei inedite de design si amenajare pentru foste hale si cladiri industriale.
La modul general vorbind, una dintre cele mai mari greseli pe care le fac antreprenorii, din dorinta de a avea mai mult spatiu pentru rafturile sau zonele de depozitare, este sa nu aloce o suprafata suficient de mare pentru primirea marfurilor. Iar una dintre principalele functii pe care trebuie sa le aiba o hala industriala este aceea de a asigura un flux facil al marfurilor. De la primire, la depozitare si apoi livrare. Asta inseamna ca va trebui ca hala sa fie impartita in cel putin trei zone, fiecare cu rolul sau.
Spre exemplu, asemenea spatii pot fi gasite in Cluj-Napoca. Astfel, cand vorbim despre hale industriale Cluj, vorbim despre un proiect mixt, inclusiv industrial, amplasat in zona Cluj-Napoca, la 10 minute distanta de Autostrada A3, desfasurat pe o suprafata totala de 180 hectare.
Spatiul de primire a marfurilor trebuie sa fie destul de mare pentru a facilita operatiunile de inventariere, controlul calitatii, etichetarea, impartirea pe categorii sau inspectarea produselor. Poti inlesni foarte mult procesele, daca iti calculezi spatiul de la bun inceput si il organizezi pe zone, fiecare avand o functie prestabilita.
Pentru a-ti usura munca
In orice hala de depozitare vei avea nevoie de echipamente de transport, care sa iti usureze munca si sa eficientizeze procesele. Aceste echipamente au nevoie insa de suficient spatiu pentru a fi manevrate, lucru pe care putini il iau in calcul de la bun inceput. Asigura-te ca toate culoarele dintre rafturile de depozitare sunt suficient de largi si ca nu exista zone in care accesul echipamentelor va fi ingreunat sau imposibil.
Daca apelezi la spatiul oferit de hale industriale din Cluj trebuie sa stii si ca cele mai multe hale industriale, fie ca deservesc operatiuni de productie, asamblare, impachetare sau depozitare, au nevoie de spatii speciale pentru pastrarea marfurilor. Marimea si tipul rafturilor sau a cosurilor pentru depozitare depinde, in primul rand, de natura produselor pe care le vei pastra in ele.
Anticiparea solutiilor
Orice antreprenor spera ca afacerea sa va avea succes si va putea, peste un timp, sa isi extinda operatiunile sau sa mareasca volumele, capacitatea de productie, de stocare sau de livrare. De aceea, in momentul in care alegi locul pentru hala ta, va trebui sa anticipezi si solutiile pe care le vei avea la indemana, daca va trebui sa maresti spatiul de depozitare.
Un plan de inventar pentru urmatorii 5-10 ani te poate ajuta sa estimezi evolutia businessului si sa te pregatesti din timp, astfel incat sa nu ajungi in situatia in care nu poti onora comenzi sau nu mai ai destul spatiu pentru a face fata volumului de productie. Si tocmai pentru ca dezvoltarea de noi spatii logistice se afla intr-o continua expansiune, multi jucatori importanti din piata avand in dezvoltare si in curs de implementare proiecte, asigura-te ca vei avea spatiu pentru extindere si dezvoltare!