Grosul profitului pe care il face Banca Nationala a Romaniei vine din administrarea rezervei valutare si o mica parte din sistemul de plati si din operatiunile cu numerar, a declarat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.
„Suntem in continuare in pozitie de debitor. Daca luati un an intreg, ca am mai fost si creditori, am mai dat in anumite perioade – cand a aparut o lipsa de lichiditate – credite bancilor prin operatiunile de pe piata, dar la nivelul unui an intreg, daca aveti rabdarea sa va uitati pe cifre, suntem debitori. Cu alte cuvinte, operatiunile de pe piata monetara aduc inca pierdere.
Si de fiecare data cand ma uit in bilantul Bancii Nationale am un ochi critic, glumesc, catre Directia de politica monetara, care propune sterilizari. Dar acolo este o doamna si trebuie sa respect genul. Profitul vine din operatiunile externe, din administrarea rezervei valutare, aproape, nu in totalitate. Mai avem profituri mici si din sistemul de plati, dar mici, si ceva din operatiunile cu numerar. Dar grosul vine din administrarea pietei valutare, administrarea rezervei valutare, fara aur”, a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul a explicat ca operatiunile de pe piata monetara sunt riscante si nu este implicata intreaga rezerva, ci doar o mica parte, respectiv 5-10%.
„Daca o promulga domnul presedinte (Legea privind repatrierea rezervei de aur a Romaniei – n. red), ne costa vreo 15 – 20 de milioane (euro – n. red.) si il aducem aici sa-l atingeti si dumneavoastra, sa se lamureasca lumea ca exista, sa se linisteasca opinia publica”, a afirmat Isarescu.
Potrivit raportului anual, BNR a inregistrat la 31 decembrie 2018 un profit de 1,183 miliarde de lei, de sase ori mai mare decat cel consemnat in anul anterior (186,715 milioane de lei), ca urmare a urmatoarelor evolutii: inregistrarea unui profit operational in suma de 1,495 miliarde de lei, cu 58% peste profitul operational al anului anterior (946,889 milioane de lei); inregistrarea de cheltuieli cu diferentele nefavorabile din reevaluare aferente activelor si pasivelor in valuta in suma de 313,795 milioane de lei, cu 59% mai mici decat suma consemnata la 31 decembrie 2017 (760,174 milioane de lei); inregistrarea de venituri nete din reevaluarea constructiilor si terenurilor la 31 decembrie 2018, in suma de 1,460 milioane de lei.
De asemenea, raportul mentioneaza ca rezultatul final aferent operatiunilor de politica monetara pentru anul 2018 a fost pierdere in suma de 96,174 milioane de lei, de trei ori peste nivelul consemnat in 2017 (28,509 milioane de lei).
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au coborat cu 0,8%, la 32,569 miliarde de euro la finalul lunii iunie, de la 32,834 miliarde de euro la 31 mai 2019, potrivit datelor BNR la 1 iulie 2019.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,137 miliarde de euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 30 iunie 2019 au fost de 36,706 miliarde de euro, fata de 36,715 miliarde de euro la 31 mai 2019.
Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, luna trecuta, sesizarea PNL si USR asupra actului normativ pentru modificarea articolului 30 din Legea 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei.
Liberalii au contestat in aprilie la Curtea Constitutionala actul normativ initiat de parlamentarii PSD Liviu Dragnea si Serban Nicolae care vizeaza limitarea rezervelor de aur ale tarii din strainatate.
Ludovic Orban preciza, la momentul sesizarii CCR, ca PNL nu isi doreste ca aurul Romaniei sa fie transformat in „ghiuluri si inele”.
Intr-un discurs sustinut la Cluj-Napoca in luna februarie a acestui an, viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a declarat ca Romania detine in prezent cu peste 50% mai mult aur decat avea la sfarsitul anului 1989, respectiv 103,7 tone de aur, 60% din aceasta rezerva aflandu-se la Banca Angliei, iar ea foloseste la asigurarea si mentinerea credibilitatii externe a tarii ca partener solvabil.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com