Tulburarea bipolara are doua stari de baza: depresia si episoadele maniacale. Ceea ce este cel mai grav in perioada maniacala este ca cei afectati isi pierd legatura cu realitatea. Ei tind sa se supraestimeze si sa actioneze haotic. Aceste persoane cheltuiesc bani fara ezitare si incep proiecte supradimensionate care pot duce la probleme financiare si juridice.
De asemenea, este problematic ca se pierd inhibitii sociale. Persoanele afectate comunica foarte bine cu persoanele straine si tind sa fie mai deschise in privinta flirtului si a comportamentului sexual.
Daca supraconfidenta devine megalomanie si apar halucinatii, este vorba despre o manie cu simptome psihotice. De exemplu, cei afectati cred ca au abilitati deosebite, devin celebri sau pot schimba lumea.
Persoanele cu tulburare bipolara sunt adesea foarte creative. Se presupune acum ca Vincent van Gogh si Georg Friedrich Handel, printre altii, erau maniaco-depresivi.
Simptomele tulburarii bipolare
In cazul tulburarii bipolare, starea de spirit fluctueaza puternic intre manie si depresie in diferitele faze ale bolii
Se vorbeste despre faza mixta a tulburarii bipolare daca simptomele depresive si maniacale apar simultan sau intr-un timp foarte scurt. Starea de spirit se schimba apoi de la profund trist la euforic si fericit sau invers. Aceasta plaja emotionala in schimbare este greu de tolerat de catre bolnavi. Sunt foarte multe persoane care nu stiu ce este tulburarea bipolara si nu ajung la medic pentru ajutor, atunci cand au astfel de simptome.
Cele mai citite articole
Riscul de suicid
Aceasta forma de tulburare bipolara este asociata cu mari suferinte. Riscul sinuciderii este mare: gandurile si sentimentele negative ii fac pe cei afectati sa dispere, si in acelasi timp energia maniacala ii conduce spre actiuni haotice. Aceasta combinatie periculoasa ii poate determina sa-si puna in actiune gandurile sinucigase in urma unui impuls.
Alte probleme mintale apar adesea in paralel cu tulburarea bipolara. Persoanele cu depresie maniacala sufera cel mai adesea de tulburari de anxietate sau de personalitate.
Multi pacienti sunt dependenti de substante. Consumul de alcool sau droguri agraveaza cursul bolii. Tratamentul unor astfel de comorbiditati este necesar pentru terapia cu succes a tulburarii bipolare. In caz contrar, simptomele comorbiditatilor pot afecta negativ evolutia bolii.
Tulburarea bipolara este cauzata atat de factori biologici cat si de psihosociali. Studiile anterioare sugereaza ca o interactiune complicata a mai multor gene cu factori de mediu diferiti favorizeaza boala.
Studiile efectuate in familie si pe gemeni au aratat ca factorii genetici sunt implicati in dezvoltarea tulburarii bipolare. Deci, copiii unui parinte bolnav au, de asemenea, sanse de a deveni maniaco-depresivi. Daca ambii parinti au o tulburare bipolara, probabilitatea de imbolnavire creste pana la 50 la suta.
Pana in prezent, insa, nu a fost gasita nicio gena specifica pentru boala maniaco-depresiva. Tulburarea bipolara presupune probabil mai multe gene afectate.
Exista multe indicii ca distributia si reglarea substantelor mesageriale importante (neurotransmitatori) in creier este afectata in tulburarea bipolara. Neurotransmitatorii sunt substante din corp care provoaca anumite reactii in corp si creier, de unde si simptomele specifice acestei afectiuni. Exemple sunt serotonina, norepinefrina sau dopamina.