Cum este preparata ciulamaua de pui? Secrete pentru un gust desavarsit!

Autor: Ziarul Top

Se spune ca ciulamaua provine din bucataria traditionala turceasca. Intr-adevar, cei care au vizitat atat Romania, cat si Turcia, si au gustat din preparatele traditionale ale ambelor tari, vor descoperii ca turcii au un fel de mancare cu acelasi nume, chiar daca nu se  aseamana cu clasica ciulama de pui cunoscuta de romani.

Ciulamaua in sine se refera la sosul alb gros, in care se pot adauga diverse ingrediente precum: pui, porumbel, vitel, organe sau doar ciuperci.

Acest articol va prezenta una dintre cele mai populare retete de ciulama din Romania, adica ciulama de pui. Trebuie specificat faptul ca in anumite zone ale Romaniei, acest fel de mancare este gatit diferit, uneori adaugandu-se si ciuperci.

Instructiuni de preparare ciulama de pui

Pentru a prepara si servi corect ciulama de pui este recomandat sa fie urmate instructiunile urmatoare. Ciulamaua se serveste in mod traditional cu mamaliga (cunoscuta de straini sub denumirea de “polenta” romaneasca), ardei iute (murat sau proaspat) si patrunjel.

Timpul de preparare este aproximativ de trei sferturi de ora, iar ingredientele ce vor fi mentionate sunt pentru a gati doua portii.

Cele mai citite articole

Ingredientete necesare sunt:

  • 500 g de pui (orice parte a acestuia, dar de cele mai multe ori se alege doar pieptul)
  • Optional 200 g de ciuperci proaspete feliate
  • 50g de unt
  • 1 lingura de faina alba
  • 2 linguri de smantana
  • 2 galbenusuri de ou
  • 1 morcov mic
  • 1 ceapa mica
  • 1 manunchi de patrunjel

Modul de preparare este extrem de simplu: Pentru inceput puiul trebuie taiat in bucati mici si pus sa fiarba in apa rece sarata. Dupa ce apa a inceput sa fiarba, se vor adauga morcovul si ceapa taiate si se vor lasa la fiert in continuare. In timpul in care puiul si legumele fierb, se va prepara sosul.  Intr-o tigaie incinsa se va topi untul care ulterior va fi amestecat cu faina. Aceste doua ingrediente se amesteca bine pana cand intreaga compozitie se va transforma intr-o pasta. Pentru a da sosului mai mult gust, se va adauga apa in care a fiert puiul impreuna cu legumele. Consistenta sosului se va mari, si se va asemana mai degraba cu o crema pentru prajituri.

Cele doua galbenusuri de ou se vor amesteca impreuna cu doua linguri de smantana, iar aceasta compozitie va fi adaugata la sosul ciulamalei. De altfel, intreaga compozitie trebuie gatita la foc mic. La final se vor adauga bucatile de pui taiate marunt si se vor lasa sa fiarba impreuna cu sosul inca 2-3 minute, mestecand constant.

Intreaga compozitie se condimenteaza cu sare, piper si patrunjel tocat si se serveste fierbinte.

Trucuri pentru ca ciulamaua de pui sa iasa buna

Pentru o ciulama de pui ca la mama acasa este recomandat ca puiul sa fie de casa, asa cum este si cel de la La Provincia, fara E-uri si crescut cu metode BIO. Acest pui adauga o aroma speciala tuturor preparatelor si le face mai savuroase si mai gustoase.

Respectand instructiunile de mai sus, cu siguranta se va obtine cea mai buna ciulama de pui, in propria bucatarie.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE