Dacă aveţi în vedere încălzirea prin pardoseală ca parte a unui viitor proiect de renovare a locuinţei, înţelegem că aţi putea avea întrebări şi îngrijorări cu privire la faptul dacă aceasta este soluţia de încălzire potrivită pentru dvs. În acest ghid vom analiza avantajele şi dezavantajele încălzirii prin pardoseală:
- Eficienţa energetică crescută
- Întreţinerea redusă a sistemelor de încălzire
- Libertatea de proiectare şi adaptabilitatea încălzitoarelor de pardoseală
- Siguranța şi uşurinţa instalării
Şi câteva dintre posibilele dezavantaje:
- Costurile implicate
- Impactul pe înălţimile podelei
Pro şi contra dintr-o privire:
(+) Încălzire eficientă din punct de vedere energetic (+) Efort de funcţionare (+) Mai mult spaţiu şi libertate de proiectare (+) Funcţionează cu toate tipurile de pardoseli (+) Siguranţă şi confort (+) Ușurința de instalare
(-) Costul instalării (-) Timpul instalării (-) Problema înălţimii podelei
Avantaje ale încălzirii prin pardoseală
1. Încălzire eficientă din punct de vedere energetic
Există două tipuri de sisteme de încălzire radiantă, electrice şi pe bază de apă. Ambele oferă încălzire într-o cameră de la podea în sus pentru o căldură consistenţă şi eficientă. Sistemele de apă caldă trec apă fierbinte prin conducte pentru a crea căldură, în timp ce încălzirea electrică prin pardoseala încălzeşte cablurile sub podea pentru a genera căldură.
Radiatoarele tradiţionale trebuie încălzite la o temperatură ridicată (între 65-75 grade Celsius) pentru a încălzi eficient o cameră, în timp ce încălzirea prin pardoseală trebuie să funcţioneze doar la o temperatură de 29 grade Celsius sau mai mică, în funcţie de finisajul pardoselii, pentru a încălzi camera – consumând astfel mai puţină energie şi menţinând facturile la energie mult mai mici.
Mai mult, radiatoarele încălzesc mai întâi aerul cel mai apropiat de ele, motiv pentru care încăperile încălzite de calorifere sunt predispuse la „pete reci”, ceea ce înseamnă că aerul se simte rece în mijlocul camerei şi foarte cald lângă radiatoare. Acest lucru are ca rezultat, de obicei, deschiderea unei ferestre deasupra radiatorului pentru a aduce puţină aer proaspăt şi acolo mergem din nou, lăsând toată acea energie plătită pentru a încălzi casa să scape din fereastră. Căldura radiantă oferă căldură de la podea în sus, în toată camera, fără a fi încălzite alte zone reci.
Pentru a rezuma, spre deosebire de radiatoarele tradiţionale care pot face ca o cameră să se simtă rece uneori şi prea caldă în alte momente, încălzirea prin pardoseală nu se supraîncălzeşte – în schimb, atinge temperatura dorită setată de dvs. utilizând un termostat pe perete.
Căldura radiantă oferă o economie medie de 15% la facturile de încălzire datorită modului eficient de a încălzi o casă, iar centralele electrice îşi fac treaba cel mai bine în această situaţie.