Cum previi parodontoza: 3 sfaturi simple pe care să le transformi în obiceiuri

Autor: Ziarul Top

Boala parodontală constituie una dintre afecțiunile majore care implică aparatul dento-maxilar, o cauză extrem de frecventă a vizitelor în cabinetele de stomatologie. Similar altor condiții de sănătate orală extrem de comune, precum caria dentară, boala parodontală poate afecta pe oricine, indiferent de sex, vârstă sau etnie. În funcție de stadiul de evoluție a bolii parodontale, se disting gingivita (o inflamație localizată la nivelul țesutului gingival) și parodontoza (o inflamație a structurii de susținere a dinților).

Ce este parodontoza? 

La întrebarea ce este parodontoza se poate răspunde în următorul fel: parodontoza este o afecțiune cronică progresivă care determină inflamarea parodonțiului, structura de susținere a dinților. Comparativ cu gingivita, care este o afecțiune reversibilă, parodontoza este ireversibilă, prognosticul pe termen lung fiind mult mai puțin favorabil. Ambele condiții sunt favorizate de igiena orală neadecvată și de lipsa controalelor stomatologice regulate. 

Cum poate fi prevenită parodontoza? 

Parodontoza, în ciuda răspândirii sale ridicate, este o afecțiune care poate fi prevenită, în principal printr-o igienă corespunzătoare a cavității orale și prin vizite regulate la medic. Transformarea următoarelor sfaturi în obiceiuri zilnice este importantă pentru reducerea semnificativă a riscului de a dezvolta parodontoză. 

Păstrează o bună igienă orală

Pentru prevenirea parodontozei, se recomandă spălarea dinților în mod regulat, de două ori pe zi, de preferat dimineața și seara. Este recomandat ca periuță de dinți pe care o utilizați pentru periajul dentar să fie aleasă în funcție de sănătatea dinților și a gingiilor. Astfel, periuțele cu peri moi sunt recomandate dacă suferiți deja de o problemă de sănătate orală, în timp ce periuțele cu peri medii dacă aveți dinți și gingii sănătoase. Înlocuirea periuței de dinți la un interval de maximum patru luni este obligatorie. 

Menținerea unei bune sănătăți orale presupune, de asemenea, utilizarea în mod corect a aței dentare, cu scopul îndepărtării resturilor alimentare din spațiile interdentare, și a apei de gură fără alcool, pentru eliminarea majorității bacteriilor din cavitatea bucală. 

Nu neglija simptomele gingivale sau dentare

Sensibilitatea dentară, modificarea culorii gingiei, sângerările gingivale sau o simplă durere de măsea, pot semnala diverse probleme de sănătate orală. Neglijarea unor astfel de probleme, care de regulă indică un început al bolii parodontale, poate duce la agravarea situației inițiale și la dezvoltarea parodontozei. 

Mergi regulat la medicul stomatolog

Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt esențiale pentru a menține o bună sănătate a dinților și gingiilor. Controlul stomatologic efectuat la fiecare șase luni poate preveni multe probleme de sănătate orală, fiind indicat oricărei persoane, indiferent de igiena sa orală. În lipsa controalelor stomatologice, riscul de apariție a tartrului dentar și ulterior a afecțiunilor dentare crește semnificativ.

ARTICOLE RELEVANTE