Uterul este un organ cu rol crucial în menstruație, fertilitate și sarcină, iar neglijarea sănătății sale poate avea consecințe grave.[3] În acest articol, îți vom spune cum poți avea grijă de sănătatea uterului tău și ce trebuie să faci pentru a preveni sau reduce riscul dezvoltării unor afecțiuni la nivelului acestuia.
1. Cunoaște-ți istoricul medical familial
Predispoziția genetică și istoricul familial de boli ale uterului pot influența riscul dezvoltării anumitor afecțiuni. Se numără, de exemplu, printre factorii de risc menționați în cazul cancerului uterin. Cunoașterea acestui istoric medical familial te poate ajută să-ți faci o imagine mai clară privind riscul de a dezvolta o astfel de afecțiune, dar și importanța cunoașterii simptomelor sale, a monitorizării atente a sănătății uterului și luarea măsurilor necesare pentru modificarea altor factori de risc, atunci când acest lucru este posibil.[2][4]
2. Nu ignora semnele de alarmă
Sângerările menstruale neregulate sau abundente, sângerările anormale, durerile pelvine, secrețiile vaginale anormale, durerile la urinare sau în timpul actului sexual sau dificultățile în a rămâne însărcinată reprezintă doar câteva dintre simptomele care anunță adesea existența unei afecțiuni la nivelul uterului. Este important să înveți să recunoști potențialele semne de alarmă și să știi când este cazul să mergi la medic pentru efectuarea unor analize și investigații.
Indiferent de simptomele cu care te confrunți, dacă acestea sunt foarte severe, se agravează și îți afectează calitatea vieții, este necesar să te programezi cât mai curând posibil la o consultație de specialitate. Multe dintre afecțiunile uterine pot fi tratate mai ușor și mai eficient dacă sunt depistate la timp.[1]
3. Mergi regulat la ginecolog
Controalele ginecologice regulate joacă un rol crucial în menținerea sănătății uterine. Nu toate afecțiunile care apar la nivelul uterului se manifestă prin simptome ușor de recunoscut. Unele dintre ele sunt de multe ori asimptomatice. Este și cazul, de exemplu, al fibromului uterin, o tumoare benignă ce se dezvoltă la nivelul uterului și care, în cazurile severe, poate duce la apariția a diverse complicații, inclusiv infertilitate sau creșterea riscului de avort spontan. Odată diagnosticat, se poate trata cu ușurință prin diverse proceduri. O opțiune de tratament modernă o reprezintă embolizarea fibromului uterin, o procedură minim invazivă ce presupune întreruperea alimentării cu sânge a fibromului.[2][5]
Fie că ai sau nu simptome, mergi regulat la ginecolog. Screening-ul și controalele periodice contribuie la identificarea precoce a problemelor uterine și tratarea acestora la timp.
4. Adoptă un stil de viață sănătos
Un stil de viață nesănătos poate avea un impact mai mare decât ți-ai putea închipui asupra sănătății uterului tău. Alimentația nesănătoasă, consumul de alcool, fumatul și lipsa exercițiului fizic duc adesea, de exemplu, la obezitate. La rândul său, aceasta este un factor de risc important pentru diferite afecțiuni ale uterului, inclusiv fibromul uterin, prolapsul uterin și chiar și cancerul uterin.[3][4][5]
Un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool și practicarea regulată a exercițiilor fizice poate contribui la menținerea sănătății uterului, la îmbunătățirea stării generale de sănătate a organismului și la prevenirea multor afecțiuni.
Îngrijirea sănătății uterului este esențială pentru sănătatea întregului organism. Prin cunoașterea factorilor de risc și a posibilelor semne de alarmă pentru o afecțiune uterină, controale ginecologice periodice și adoptarea unui stil de viață sănătos, poți contribui și tu la menținerea și îmbunătățirea sănătății acestui organ. Ține cont de recomandările de mai sus și nu ezita să consulți un specialist dacă observi apariția unor simptome îngrijorătoare ori, pur și simplu, vrei să te asiguri că ai un uter sănătos și că nu există nicio problemă la nivelul acestuia.
Bibliografie:
- „Uterus: Anatomy, Function, Size, Position & Conditions”, Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/body/22467-uterus. Accessed 7 July 2023.
- Shaw, Gina. „Simple Health Steps for Women in Their 20s and 30s”, WebMD, 6 Aug. 2022, www.webmd.com/women/simple-health-steps-women-20s-30s. Accessed 7 July 2023.
- „The Anatomy of the Uterus”, Verywell Health, 2023, www.verywellhealth.com/uterus-location-function-female-anatomy-3157180. Accessed 7 July 2023.
- „Uterine Cancer | Causes, Symptoms & Treatments”, Cancer Council, 2022, www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/uterine-cancer. Accessed 7 July 2023.
- „Uterine Fibroids”, NICHD, 2 Nov. 2018, www.nichd.nih.gov/health/topics/uterine. Accessed 7 July 2023.