Planurile creionate pe hârtie devin realitatea în care trăim doar cu ajutorul utilajelor de construcție. De la macarale și excavatoare, până la compactoare, încărcătoare frontale și alte utilaje grele, toate îndeplinesc roluri importante pe șantierele mici și mari. Fără o bună funcționare a acestora, toate proiectele mărețe ar suferi modificări, schimbări care ar produce pierderi financiare, frustrare, dar și alte probleme serioase.
În tot acest peisaj tot mai întâlnit pe străzile marilor orașe, întreținerea corectă a utilajelor devine o prioritate pentru orice constructor. Verificarea sistemelor de frânare, schimbarea regulată a uleiului și înlocuirea componentelor vechi cu piese de schimb, precum piese yanmar se numără printre principalele activități pe care ar trebui să le întreprinzi. De ce este importantă întreținerea utilajelor? Află totul din acest articol.
Importanța întreținerii utilajelor de construcții
Vrei să devii un antreprenor de succes? Pentru a înțelege de ce trebuie să investești serios în întreținerea utilajelor de pe șantiere, îți propunem să ai în vedere cei 3 factori esențiali: productivitate, siguranță și costuri. Îi analizăm în ordine:
- Productivitate: Un utilaj bine întreținut va funcționa la fel de bine ca în prima zi, asigurând o productivitate crescută. Doar așa poți preda proiectele la termen, fără întârzieri și complicații inutile;
- Siguranță: Întreținerea utilajelor îți asigură și un confort psihic. Neglijența acestora poate conduce la accidentări periculoase în rândul personalului, dar și în rândul trecătorilor (în cazul lucrărilor publice, expuse trecătorilor). Nu e etic și nici moral să pui viețile angajaților în pericol;
- Costuri reduse: Costurile pentru întreținerea regulată sunt mult mai reduse decât costurile pentru reparațiile majore. În plus, timpul petrecut pentru o verificare de rutină nu te va ține pe loc, în timp ce reparația propriu-zisă poate dura destul de mult în unele cazuri.
Tipuri de întreținere
Cele mai citite articole
Există două tipuri principale de întreținere a utilajelor de construcție: întreținere preventivă și întreținere predictivă. Ești preventiv atunci când verifici utilajele regulat pentru a preîntâmpina defecțiunile. Reparațiile predictive, în schimb, se fac atunci când este necesar, atunci când sesizezi o defecțiune. Ar fi ideal să optezi pentru verificările preventive, în detrimentul cheltuielilor care te pot destabiliza. E mult mai simplu și rapid să previi decât să găsești soluții urgente la probleme serioase, situații complexe care te pot ține pe loc.
Sfaturi utile pentru întreținerea utilajelor
Micii și marii constructori trebuie să înțeleagă rolul întreținerii utilajelor și echipamentelor de pe șantiere. Doar așa pot face performanță. Iată și câteva sfaturi utile:
- Schimbă regulat uleiul și filtrele;
- Verifică sistemul hidraulic;
- Verifică sistemul de frânare;
- Monitorizează consumul de combustibil;
- Înlocuiește piesele vechi cu piese originale, de bună calitate;
- Programează verificări periodice;
- Instruiește-ți constant personalul.
Concluzionând, menținerea utilajelor în perfectă stare de funcționare va contribui la eficiența, durata de viață, dar și la valoarea acestora. În plus, poți observa o reducere considerabilă a costurilor pe termen lung.