Fondurile europene, rau fara ele, dar parca mai rau cu ele

Autor: Ziarul Top

De cativa ani buni vorbim de banii europeni ca despre o pomana pe care nu suntem in stare sa o luam. Dar sistemul de absorbtie a fondurilor stucturale este o copie fidela a Statului insusi, un elefant greoi, birocratic si corupt, asa cum il descriu chiar cei care au facut parte din el si care acum lucreaza cu el.

La banii europeni te gandesti prima data atunci cand vrei sa-ti deschizi un IMM, cum altfel, cand bancile nu urmaresc decat profitul maxim la un risc zero, daca se poate. Dar multi s-au lasat pagubasi inainte de a primi banii pentru dosarele depuse, fie pentru ca lucrurile erau prea complicate, birocratia prea mare, fie ca banii veneau prea tarziu.

„Sistemul de absorbtie a fondurilor europene este anacronic, birocratic si corupt. A fost facut cu 5-6 ani in urma cand nici nu era criza si nici nu eram inca integrati. A ramas la fel fara a fi restructurat. Cred ca exista si un interes pentru a ramane asa pentru ca nimeni nu vrea sa externalizeze din acest aparat”, spune Ioan Hidegcuti, presedintele Fondului Roman de Contragarantare.

Nu e de mirare ca banii vin incet, de multe ori prea tarziu.”Sunt dosare depuse in 2008, iar acum deja este tarziu pentru ca in domenii ca IT&C;, de exemplu, tehnologia s-a schimbat de cateva ori intre timp. Ce business sa mai faci cu un soft realizat cu doi ani in urma?”, intreaba retoric Elisabeta Moraru, EUGA planning manager Microsoft.

Cele mai citite articole

Banii, chiar si atunci cand vin, nu vin toti o data, ci in transe, cu intarziere de la una la alta si cu hartii suplimentare de justificare. „Derulam de circa doi ani un program pe resurse umane pentru pregatirea angajatilor de la Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca si in fiecare luna avem un razboi psihologic cu birocratia de a lua banii. Nu mai merita efortul, mai ales ca pe sectorul de resurse umane nu putem avea profit, asa ca ne-am decis sa iesim din program”, a spus pentru BaniiNostri.ro presedinta unei companii de profil care a dorit sa-si pastreze anonimatul, stiind ca va mai lucra pe viitor cu Statul.

Consultanta, o nebuloasa
Pentru a lua banii europeni aveti nevoie de un proiect, pentru un proiect aveti nevoie de consultanta, iar pentru consultanta aveti nevoie de bani. Si chiar daca ii aveti, sunt multe sanse sa-i cheltuiti de pomana. „Sectorul consultantei e o mare nebuloasa. Sunt multi amatori care se grabesc sa-si ia avansul, iar cei care sunt intr-adevar foarte buni au ajuns atat de scumpi, incat sunt prohibitivi”, explica Hidegcuti, spunand ca se gandeste la o forma de acreditare a consultantilor.

De cealalta parte, cei care vor sa acceseze banii europeni nu se grabesc sa apeleze la consultanti, iar daca o fac se asteapta sa fie gratis. „Inca suntem in faza in care doua treimi sunt interesati de faza de pregatire a proiectelor si doar o treime de implementare”, spune Dan Barna, managing partner Structural Consulting Group.

Acesta ii imparte pe cei care doresc sa acceseze fondurile structurale in trei categorii. Baietii care vin cu valiza si au impresia ca primesc imediat banii, defetistii care cred ca banii europenii sunt pentru aia mari si ca ei nu au nici o sansa si cei care isi fac un plan de business de 2-4 ani si inteleg ca fondurile structurale nu sunt de subzistenta, ci pentru un business in adevaratul sens al cuvantului.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE