Semne ale defecțiunilor la frâne: întreținerea corectă a mașinii

Autor: Ziarul Top

Sistemul de frânare al unui vehicul, alături de cel de direcție sunt esențiale pentru siguranța pe drumuri. Indiferent dacă conduci zilnic sau ocazional, este bine să recunoști semne ale defecțiunilor sistemului de frânare, să înțelegi riscurile asociate și să știi cum să întreții acest sistem pentru a preveni problemele majore. 

În continuare se găsește o perspectivă detaliată asupra acestor aspecte, având ca scop informarea.

1. Semnele și simptomele defecțiunilor sistemului de frânare

Prezentăm mai jos primele semne ale problemelor la frâne:

Vibrații și zgomote

Unul dintre primele indicii ale problemelor la frâne sunt vibrațiile resimțite în pedala de frână și zgomotele neobișnuite, cum ar fi scârțâieli sau pocnituri. Aceste simptome pot indica uzura plăcuțelor de frână sau deformarea discurilor de frână.

Martorii luminoși de avertizare

Lumini de avertizare pe bord, cum ar fi cea pentru sistemul ABS, sunt semnale clare că există o problemă care necesită atenție imediată. Ignorarea acestor semnale poate duce la defecțiuni mai grave.

Pedala de frână prea moale sau prea dură

O pedala de frână care se simte prea moale sau prea dură poate indica probleme serioase, cum ar fi scurgeri de lichid de frână sau defecțiuni ale cilindrului principal de frână.

Traseu nesigur la frânare

Dacă mașina trage într-o parte în timpul frânării, ar putea fi un semn că un etrier de frână este blocat sau că există o problemă cu sistemul de frânare pe una dintre roți.

Miros de ars 

Un alt semn al problemelor la frâne este mirosul neplăcut de frâne încinse. Dacă simți un astfel de miros, aceasta poate indica faptul că frânele sunt supraîncălzite. 

De asemenea, puteți verifica temperatura roților cu dosul palmei, dar trebuie să fiți foarte atent pentru a evita arsurile. O roată care este considerabil mai fierbinte decât celelalte poate semnala o problemă cu frâna de pe acea roată.

2. Pericolele asociate defecțiunilor sistemului de frânare

De ce este vital să nu ignori semnele de avertizare:

Pericol de accidente rutiere

Problemele la sistemul de frânare sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere. Un sistem de frânare nefuncțional poate duce la incapacitatea de a opri mașina la timp, crescând riscul de coliziuni. Studiile arată că frânele defecte sunt responsabile pentru un procent semnificativ din accidentele auto.

Uzura prematură a altor componente

Ignorarea problemelor la frâne poate duce la uzura prematură a altor componente ale mașinii, cum ar fi sistemul de suspensie sau anvelopele, rezultând reparații suplimentare și costuri mai mari.

Costuri mai mari de reparație

Cele mai citite articole

Repararea problemelor la frâne poate deveni mult mai costisitoare dacă sunt ignorate. Înlocuirea la timp a plăcuțelor de frână este mult mai ieftină decât repararea discurilor de frână sau a altor componente afectate de uzură.

3. Întreținerea corectă a sistemului de frânare

Sfaturi practice pentru a menține frânele în stare optimă:

Verificările regulate

Verificările periodice ale sistemului de frânare sunt esențiale pentru prevenirea defecțiunilor majore. Este recomandat să faci aceste verificări la intervalele specificate de producător sau la fiecare 10.000 km. Stilul de condus și specificul rutelor pe care se circulă influențează uzura sistemului d efrânare. 

Schimbarea plăcuțelor și a discurilor

Plăcuțele de frână trebuie schimbate când se apropie de limita de uzură. De asemenea, discurile de frână ar trebui verificate și înlocuite dacă sunt uzate sau deformate.

Fluidele de frână

Lichidul de frână trebuie schimbat la fiecare doi ani sau conform indicațiilor producătorului. Acest lucru asigură eficiența maximă a sistemului de frânare.

Conducerea preventivă

Adoptarea unui stil de condus preventiv poate reduce uzura frânelor. Evită frânările bruște și menține o distanță sigură față de vehiculele din față pentru a permite opriri mai line și mai controlate.

4. Importanța pieselor de calitate și a unui service de încredere

De ce este esențial să alegi piese de calitate și un service profesionist:

Alegerea pieselor de calitate

Utilizarea pieselor de calitate este importantă pentru durabilitatea și performanța sistemului de frânare. Piesele originale sau de la producători de renume oferă garanția unei funcționări optime și reduc riscul de defecțiuni.

Garanția reparației

Alegerea unui service care oferă garanție pentru lucrările efectuate și pentru piesele utilizate este esențială. Aceasta asigură că orice problemă care apare ulterior va fi rezolvată fără costuri suplimentare pentru client.

Profesionalismul tehnicienilor

Este important să alegi un service cu tehnicieni certificați și experimentați. Aceștia au cunoștințele și echipamentele necesare pentru a diagnostica și repara corect orice problemă a sistemului de frânare.

Siguranța pe drumuri depinde în mare măsură de starea sistemului de frânare al vehiculului tău. Recunoașterea semnelor timpurii de defecțiune, înțelegerea riscurilor și menținerea unei întrețineri regulate sunt pași esențiali pentru a preveni problemele majore. 

Alege întotdeauna piese de calitate și un service auto de încredere pentru a te asigura că mașina ta funcționează în condiții optime și că vei putea conduce în siguranță. 

Programează o verificare a sistemului de frânare la service auto Brasov pentru a vă  asigura de o experiență plăcută și de condus fără griji.

Cele mai citite articole

ARTICOLE RELEVANTE