Apartament vechi vs nou: concurența crește, dar e loc de ambele pe piață

Autor: Ziarul Top

apartament vechi vs nou concurenta creste dar e loc de ambele pe piata

La fel ca 2018, 2019 se anunță a fi un an bun la capitolul livrări de locuințe în București și împrejurimi. Proiectele noi devin atractive pentru tot mai mulți cumpărători, concurând apartamentele vechi – dar fără a le scoate din piață.

Potrivit datelor (provizorii) ale Institutului Național de Statistică (INS), anul trecut au fost livrate, în București și împrejurimi, 11.272 de locuințe, în creștere cu 18% față de 2017. Un raport de piață realizat de compania de consultanță SVN România arată că, în momentul de față, în zona Capitalei se lucrează la peste 14.000 de unități locative, care ar urma să fie predate în acest an (în funcție de respectarea termenelor de finalizare anunțate de către dezvoltatori). Alte aproximativ 6.000 de unități se află în diferite stadii de construcție, fiind planificate spre livrare în 2020. „Adițional acestora, peste 10.000 de noi apartamente se află în diferite stadii de planificare și ar urma să fie lansate pe piață în următoarele 12 luni, în funcție de evoluția macroeconomică dar și de ritmul de vânzări al unităților aflate actualmente în dezvoltare”, punctează reprezentanții companiei.

Românii cumpără din faza de construcție

În tendem cu suplimentarea ofertei pe segmentul rezidențial nou, în piață există și un apetit solid pentru achiziții – fapt reliefat, printre altele, de ponderea ridicată a vânzărilor din faza de construcție. Astfel, datele SVN România arată că gradul general de absorbție a locuințelor finalizate în Capitală și împrejurimi s-a plasat în 2018 la aproximativ 70% pe durata executării lucrărilor de construcție – ritmurile de vânzări fiind influențate de majorarea dobânzilor și de o oarecare incertitudine în rândul cumpărătorilor privind viitorul apropiat.

Apartamentele vechi, în continuare atractive

În ciuda creșterii ofertei și cererii de pe segmentul rezidențial nou, reprezentanții SVN România subliniază că tranzacțiile cu locuințe vechi continuă să mențină ponderea majoritară pe piață, în contextul în care anual sunt încheiate aproximativ 40.000 – 45.000 de tranzacții în București și împrejurimi. „Segmentul apartamentelor finalizate anterior anului 2000 continuă să fie atractiv pentru potențialii cumpărători, în principal datorită prețurilor de tranzacționare mai reduse comparativ cu cele ale locuințelor noi, datorită amplasamentului mai bun și a absenței ofertei noi în anumite zone specifice”, detaliază aceștia.

Consultanții companiei sunt de părere că tendința de majorare a ponderii tranzacțiilor cu locuințe noi va continua și în perioada următoare. Asta ținând cont atât de diversificarea ofertei, cât și de faptul că potențialii cumpărători sunt, în medie, dispuși să plătească cu până la 25% mai mult penru o locuință nouă amplasată în aceeași zonă cu cea veche.

Cu toate acestea, locuințele vechi vor reprezenta o opțiune viabilă pentru cumpărători și pe viitor. „Estimăm că locuințele vechi vor continua să rămână o alternativă pentru potențialii cumpărători, chiar dacă într-un procent mai redus, prețurile de tranzacționare urmând să se păstreze stabile pe durata acestui an”, arată reprezentanții companiei de consultanță.

Sursa: Imobiliare.ro

ARTICOLE RELEVANTE